Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Zeigarnik-hatással a jobb vizsgaeredményekért


A napokban jött velem szembe, hogy van a halogatásnak is ellenszere. Ritkán halogatok, de nagyobb feladatokat szívesen csúsztatok napokig, meg néhány otthoni kicsit is...
Így hát belevetettem magam a cikkbe, és röviden leírom ide is, mert mint kiderült: remekül hat a vizsgázókra a trükk és könnyebben mehet a tanulás.
 
A jelenség egy litván pszichológusról, Bluma Zeigarnikról kapta a nevét. A szakember az 1920-as években egy bécsi kávézóban arra lett figyelmes, hogy a pincérek tökéletes részletességgel képesek visszaemlékezni arra, hogy ki mit rendelt, de csak addig, amíg ki nem fizették a vendégek a számlát.
 
Zeigarnik-hatás valójában nem más, mint a teendők mentális listája: a befejezetlen feladatok az elménkben maradnak, és folyamatosan lefoglalják a rövid távú memóriánkat, ha azonban elkészülünk egy adott feladattal, azt az agyunk azonnal elengedi. Ennek ismeretében pedig ki tudjuk aknázni a hatás pozitív oldalát – például elkerülhetjük vele a halogatást. A jelenség egy másik következménye, hogy az a diák, aki megszakítja a tanulást egy másik tevékenység kedvéért, jobban fog emlékezni a tananyagra, mint az, aki szünetet nem tartva fejezi be a tanulást.
 
Hajrá! Mehetnek a szünetek!

(Köszi az infókat HVG.hu!)