Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Vonat a tiszta levegőért?


Bolygónk szén-dioxid koncentrációja sajnos folyamatosan nő, viszont a hozzáértők folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző eszközökkel kiszűrjék a CO2-őt a levegőből. Sőt, a legtöbb technológiai újítás a kiszűrt mennyiséget másodlagos felhasználásra is képes eltárolni. Azonban ezeket az újításokat nem szívesen látják a környéken lakók, mert nem szeretnének ismeretlen tárgyak/építmények közelében élni.
 
A légköri szén-dioxid eltávolításának kérdésére adhat választ a CO2Rail startup koncepciója, amely speciálisan átalakított vasúti kocsikat vetne be a szén-dioxid kiszűrésére. A megoldás lényege, hogy a vagonokat óriási, a sportautókéhoz hasonló légbeömlőkkel szerelik fel, megspórolva ezzel a nagy és energiaigényes ventilátorok működtetését. A vasúti kocsi így menet közben szippantja magába a levegőt, kiszűrve annak szén-dioxid tartalmát. Ha a tároló megtelik, a megkötött szén-dioxidot cseppfolyóssá alakítják, amit a célállomáson űrítenek egy erre szolgáló tartályba. A megtisztított levegő pedig még menet közben visszajut a Föld légkörébe. 
 
A cég szakértői úgy számolnak, hogy egy átlagos tehervonat évente körülbelül 6000 tonna szén-dioxidot tudna kivonni a levegőből. Ráadásul, mivel az ehhez szükséges energiát helyben elő tudnák állítani, a tonnánkénti fajlagos költségek lényegesen alacsonyabbak, mint más rendszereknél – ez kevesebb mint 50 dollárt jelent.
Arról egyelőre nincs információ, hogy mikor állhatnak üzembe az első DAC-vagonok, azonban erre óriási szükség lenne!

Az infókért köszi: Zöldpálya.hu