Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Very Peri – de mi is ez?


Először is: BUÉK! A #MINDENTBELE blog visszatért és 2022-ben is hasítani fog, senki ne aggódjon!😇😜
 
Most pedig térjünk a lényegre: 2022 színe a VERY PERI! Hogy mi? Igen, Very Peri... mindjárt elmondom, mi is ez, de kezdjük az elején.
 
A Pantone színskáláról szerintem már sokan hallottatok. Grafikusok, nyomdák és designerek alfája és omegája, hiszen mindenki ezt használja és így lesznek azonosak a színek! Ez egy nagyon fontos dolog, hiszen a Schönherz kék nem lehet zöldes úgy, mint a Ferrari piros sem lehet bordó. A Pantone vállalat megalkotta a színkommunikációs rendszert, ezáltal pedig forradalmasította a nyomdaipart és kódok alapján egységesítette a színeket – szerintem ez csodás kezdeményezés volt anno 1963 környékén. Na de, nemcsak a színek és az új színek kódolása a dolguk, hiszen a 2000-es évek óta megválasztják az év színét is. Ez volt már többek között napsárga, ultraviola, fűzöld és ciánkék is, azonban most különlegességet hoztak: idén először egy teljesen új színárnyalatot kreáltak, ami a Very Peri nevet kapta.
 
A Pantone intézet mindig úgy választ, hogy reagáljon az aktualitásokra: idén a járványhelyzet, a fojtogató klímaszorongás és a társadalmi struktúrák válsága is ott lapul a különleges szín mögött. Mivel a nagy átalakulások korát éljük, ezért a szín is újdonság. A Very Peri az átmenetnek a szimbóluma, hiszen a stabil kéket pont annyi pirossal bolondították meg, ami az újdonság erejével hat. A kék ennél az árnyalatnál kezd lilába váltani, a mennyiségi változások minőségibe csapnak át.
 
Mivel a képpel nem akartam lelőni a poént, katt ide, hogy megnézd, milyen is 2022 színe: https://www.pantone.com/color-of-the-year-2022-shop-pantone-very-peri, a színkód pedig: 17-3938
 
Kíváncsi voltam, hogyan választják az év színét, ebben a Wikipédia volt segítségemre:
A vállalat évente kétszer Európában szervez titkos találkozókat, melyen a különböző nemzetek csoportjai vitatják meg a színszabványokat. Két nap prezentáció és vita után választják ki a következő év színét. A találkozó eredményét a Pantone Viewben teszik közzé (750 dollár), amelyet divattervezők, virágkötők és más vásárló orientált vállalatok megvesznek, hogy segítsék és iránymutatást adjanak a dizájnjaiknak és a készülő termékeiknek.
 
Indulás hát beszerezni mindent, ami Very Peri!😉