Süss egyszerűen krumplis lángost, otthon
Ahogy beköszönt a jó idő, azonnal elkezd a lángos járni a fejemben... Ez az egyik kedvenc ételem jó fokhagymásan, tejföllel és sajttal... nyami!
Na mármost, a sütödékben sajnos nem ehetek, mert nem fogyaszthatok fehér búzalisztet, úgyhogy kénytelen voltam ráállni otthon a gyártásra. Ha pedig már sütök, akkor legyen krumplis, ne csak egy sima. Mivel ezt a receptet már jó sok alkalommal elkészítettem, bizton állíthatom, hogy Neked is sikerülni fog otthon!😉
Íme:
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg burgonya (főtt)
- 3 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 tk só
- 2 dl tej
- 5 dl napraforgó olaj vagy kókusz zsír – én kókusz zsírral szoktam, isteni finom vele! Az Aldiban lehet kapni jó áron, tömbben.😉
1. A burgonyát puhára főzzük
2. Míg a krumpli fő, a lisztet elkeverjük a sóval
3. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk – én mindig lefedem a tálat egy konyharuhával a biztos siker érdekében!
4. A főtt burgonyát összetörjük és összekeverjük a liszttel, hozzáöntjük az élesztős tejet és jól összedolgozzuk
5. Langyos helyen kb. fél óra alatt kétszeresére kelesztjük – jóóó nagy lesz, úgyhogy szép nagy tálba rakd
6. Másfél cm vastagságúra kinyújtjuk és nagyobb korongokat vágunk belőle
7. Még 20 percig pihentetjük – van olyan, amikor ezt éhség miatt már nem teszem meg😁
8. Egy nagy, lehetőleg mély serpenyőben az olajat/zsírt felforrósítjuk
9. A tésztabucikat széthúzkodjuk és mindkét oldalát aranybarnára sütjük
10.Érdemes papírtörlőre kiszedni, hogy a felesleges olajat/zsírt felszívja
11.Még melegen tálaljuk, megkenhetjük fokhagymával, tehetünk rá tejfölt, reszelt sajtot
Ugye Te is megcsinálod? Nálam tuti ez lesz az ebéd a hétvégén!
(A receptet régebben a Nosaltyn találtam!😇)