Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Puncsoljunk!Hidegben a forralt bor igen menő (és lássuk be, jól is tud esni), ugyanakkor ott van egy hasonlóan fincsi konkurens is, a puncs! Összedobjuk?
 
Tudtad, hogy a puncsot eredetileg a sörhiány hívta életre? Nem volt sör, így volt lázadás, és akkor brit tengerészek gondoltak egyet, és elkezdtek pacsálni. Mert ugye a hajóutak túl hosszúak voltak ahhoz, hogy ne lett volna érdemes közben iddogálni... Legalábbis urban legend szerint. Bárhogy is, az biztos, hogy mára több fajtája is ismert, és az alkoholos mellett teljesen absztinens variánsok is készíthetők. Mindkettőre mutatunk példát, ihlető forrásunk, a Femina.hu cikke alapján!
 
Az alkoholos változatnak alapja a rum, aminek markáns ízét gyümölcslevelekkel lehet lágyítani. Az alapanyagok (talán a kardamomot leszámítva) teljesen hétköznapi cuccok, így azért nagybevásárlást nem kell megejteni egy jó puncs előállításához.
Ami kell hozzá:
- 0,5 l fekete tea
- fűszerek ízlés szerint: gyömbér, szegfűszeg, kardamom
- 1 rúd fahéj
- 0,5 l narancslé
- 2 ek. citromlé
- 2. ek méz
- 1 rúd vanília
- és természetesen: 2,5 dl rum
 
Készítsd el a fekete teát, majd egy fazékba ízesítsd a fenti fűszerekkel, plusz a fahéjjal. Fedő alatt, alacsony hőfokon melegítsd. Közben a narancsléhez add hozzá a citromlevet, és mehet is a fazékba, ha felforrósodott már a fűszeres tealé. Jöhet bele a méz és a vanília, kicsit melegítsd, aztán zárhatod az akciót a rummal (ha nem a legvégén teszed bele, elpárolog az alkohol). Bögrébe érdemes tölteni, narancskarikával lehet vonzóbbá tenni.
És most jöjjön az alkoholmentes változat: hagyd ki belőle a rumot! ;-) Ennyi. Tényleg.