Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Papírból akkumulátor?


A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem tudósai olyan technológiát fejlesztettek ki, mellyel a hulladékpapírt a lítium-ion akkumulátorok kulcsfontosságú elemévé, anódokká alakítják át.
 
Hogy hogyan?
Az úgynevezett kraftpapírt – más néven nátronpapír – mely egyszer használatos csomagolások, zacskók és kartondobozok gyűjtőneve, a kutatók egy speciális eljárásnak vetik alá. A karbonizációnak nevezett eljárás során a papír szálait elektródákká alakítják, melyekből később akkumulátorok készíthetők. A papír anódokká szenesítéséhez a tudósok magas hőmérsékletnek teszik ki a papírt, a folyamat pedig tiszta szénné, vízgőzzé, illetve egyfajta bioüzemanyagként is használható olajjá bontja. Mivel a karbonizáció légmentes környezetben történik, ezért az égetéssel csak elhanyagolható mennyiségű szén-dioxid keletkezik.
 
Mennyit bír?
Az így előállított szénanódok a tesztek alapján jól teljesítettek és tartósnak is bizonyultak. Akár 1200 alkalommal is feltölthetők és lemeríthetők komolyabb kapacitásveszteség nélkül, ami legalább kétszer akkora tartósság, mint a jelenlegi okostelefon-akkumulátorokban használt anódoké. 
 
Miért jó?♻️
  • környezetbarát
  • fenntartható
  • papír hulladékot dolgoz fel
  • kevesebb energiafelhasználás
  • kevesebb nehézfém

A szuper cikkért köszi a HVG.hu-nak!