Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Nono filmajánlója – ha szeretted az Életrevalókat!


Párommal nagyon élveztük, és sokszor újra is néztük az Életrevalók (Intouchables) remekművet. Az évek alatt aztán sikerült néhány hasonló élményt nyújtó alkotásra is ráakadni, ezeket igyekeztem most összeszedni. Esetleges melankólia idején különösen jó választások: tele vannak pozitív gondolatokkal, üzenetekkel, mindenki bátran merem ajánlani :)
 
1. Zöld Könyv (Green Book)
https://port.hu/adatlap/film/mozi/zold-konyv-utmutato-az-elethez-green-book/movie-205036
Az 1960-as évekbeli USA a helyszín, a korra jellemző bűnözéssel és rasszizmussal meghintett elemekkel, megfelelően ábrázolva adott időszak embereinek világnézeteit, problémáit. Viszont a film szépsége pont abban rejlik, hogy megmutatja, az emberek képesek a változásra, el tudják engedni a negatív előítéleteket!
Remek színészi munka, tökéletes megvalósítás, és a két főszereplő kihozott mindent a remek forgatókönyvből! Nem véletlen járt neki Oscar, na!
 
2. Az élet ízei (The Hundred-Foot Journey)
https://port.hu/adatlap/film/tv/az-elet-izei-the-hundred-foot-journey/movie-148303
Egy bevándorló család nehézségeit filmesítik meg, ráadásul egy eléggé nehéz és zárt francia közösség berkein belül. Szépen építkezik a film, egyre inkább megismerjük a karakterek mélyebb gondolatait, potenciáljait, miközben nagyon hihető, életszerű nehézségeket gördítenek a szereplők elé. Egy hasznos tanácsom van mindenképp a filmre vonatkozóan: vagy előtte egyetek egy kiadósat, vagy legyen nasi a közelben ;)
 
3. Gran Torino
https://port.hu/adatlap/film/tv/gran-torino-gran-torino/movie-93383
Az ötös listából talán a legnehezebb film (esetleg a következő, A bakancslista versenyezhet vele), viszont Clint Eastwood remek munkát végzett főszereplőként és rendezőként egyaránt. Egy már idősödő, özvegy öregurat ismerhetünk meg, aki felesége halála után eléggé bezárkózott, magának való életet él. Ahogy ez az akkori amerikai idősebbekre jellemző, elég sok sztereotípiás előítélettel van felvértezve az öreg, de a film során pont ezek kerülnek kérdőjel, esetleg cáfolat elé, igazán szívmelengető módon. Csak ajánlani merem, viszont e mű esetében ne teljes örömre és boldogságra készüljünk, több nehéz, sőt szívfacsaró jelenet is van benne!
 
4. A bakancslista (The Bucket List)
https://port.hu/adatlap/film/tv/a-bakancslista-the-bucket-list/movie-90977
Meglepődnék, ha ebbe a filmbe nem akadt volna bele már mindenki, többször adják a TV-ben is, nem véletlenül. Jack Nicholson és Morgan Freeman főszereplői párosa után már nem sok felvezetést igényel szerintem, de maga a film témája is zseniális. Már-már öregedő úriemberek történetét meséli el, akik két teljesen eltérő anyagi és családi háttérrel rendelkeznek, és mégis megtalálják a közös nevezőt (igaz, egy nehéz külső tényező hatására), és remek "kalandokban" vesznek részt. Csak ajánlani tudom, ahogy azt is, hogy a film végeztével mindenki készítse el a saját bakancslistáját.
 
5. Napsütötte Toszkána (Under the Tuscan Sun)
https://port.hu/adatlap/film/tv/napsutotte-toszkana-under-the-tuscan-sun/movie-57589
Feleségem ajánlásra néztük meg ezt a filmet, és alapvetően inkább női nézőknek merem 100%-osan ajánlani, de ha férfi oldalon egy minimális nyitottsággal is állunk a filmhez, nem fog csalódást okozni. Egy nő életének problémáit, költözését követően keletkező nehézségeit, és azok megoldását mutatja be a film, remek színészi gárdával, ráadásul egy csodálatos tájon :)