Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Minek érettségizünk?Ma kezdődtek a 2021-es középiskolai érettségi vizsgák, ami alapján elfilózgattunk, aztán jól utána is néztünk: mióta és tulajdonképpen miért is érettségizünk?
 
Azt nyilván egyikünk sem vágta pontosan, mikor vezették be az érettségi rendszerét, de Google barátunk segítségével erre a kérdéskörre is 3 mp alatt fény derült: Ferenc József császár 1849-ben hagyta jóvá az „Entwurf” törvényt, azaz a középiskolák követelményrendszeréről hozott határozatokat. Mi pedig akkoriban a Habsburg Birodalom fennhatósága alá tartoztunk, így nálunk is életbe lépett ez a törvény, amely a mai érettségi rendszer alapját adja (természetesen az idők során sok minden változott, de az alap akkor is ez marad). Az első hivatalos érettségi vizsga így Magyarországon 1851-re datálódik – azaz ma lett 170 éves. Na hát akkor azt megfejtettük, honnan indult az érettségi rendszere, aki pedig magától is tudta, annak hátba-veregetés-és-gratula!
 
Én valahogy minden évben sajnálom az érettségizőket. Bár pár év eltelt már azóta, amióta maga is átéltem a dolgot, és persze aztán tucatnyi zh és vizsgaidőszak nyűgjét élhettem végig, ettől függetlenül minden érettségi időszakban előjönnek az emlékek: az a mérhetetlen izgulás, átalvatlan éjszaka, zavarodott félelem, kilónyi szőlőcukor a kézben, indulás remegő lábakkal… Persze, valahol érhető is, hiszen ez az első IGAZI megmérettetésünk, ekkor kell bebizonyítanunk, hogy agyban MEGÉRTÜNK. A tétje pedig óriási: ez lesz az „entrée”-nk az egyetemre!
 
Emellett fontos olyan szempontból is, hogy eddigre illik eldönteni, merre is vezethet az utunk, melyik szakma áll hozzánk közel, mit csinálnánk szívesen az elkövetkező években vagy akár évtizedekben. A jó hír, hogy még itt sem kell teljes mértékben és véglegesen dönteni, én például a szakosodásnál még léptem egy – az eredetei tervekhez képest – váratlant. De persze az irányt már célszerű belőni.
 
A most érettségizőknek hatalmas drukkolásunk ehhez a mérföldkőhöz. Ha megvagytok, ünnepeljétek meg magatokat, megérdemlitek! Ha pedig nyáron már belekóstolnátok a munkaéletbe, kipróbálnátok magatokat ilyen vagy olyan munkaterületen, szóljatok és segítünk álommelót találni!

Tölts ki ezt az űrlapot: https://schonherz.hu/regisztracio, vagy kattints a fejlécünkben található „Hívjatok fel!” feliratra!