Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Mi az a Google Pay és miért használd?


Akinek iPhone-ja van, az már valószínűleg pontosan tudja, mire való az Apple Wallet alkalmazás. Most már azonban egyre több hazai bank jelenti be, hogy a Google Pay-hez is csatlakozik, csak októberben két bank is így tett. A BiztosDöntés.hu bevonásával megvizsgáltuk, mire is jó mindez az androidos tábornak.
 
A Google Pay még csak most kezd el szárnyat bontogatni a magyarok számára, hazánkban eddig a Revolut, a Curve, a Monese és a Wise felhasználói használhatták először bolti érintéses mobilfizetésre a Google Pay alkalmazást 2020 novemberétől. A sorhoz első magyarországi bankként a K&H Bank csatlakozott 2021 áprilisában, majd kis szünet után októberben a CIB Bank, ma pedig az Erste Bank, így már a náluk bankolók is tudnak Google Pay-jel fizetni.
 
A sor nem áll meg, még idén várható a Takarékbank csatlakozása is, majd szép lassan a többi hazai banké is.De vajon mire való a Google Pay és miben más, mint az eddigi mobilfizetési megoldások?
 
Hogy az alapoknál kezdjük a válaszadást, a Google Pay egy univerzális fizetési mobilalkalmazás, amely az interneten és a boltokban egyaránt használható. A bolti érintéses mobilfizetésnél pontosan ugyanott és ugyanúgy használható, mint az érintős bankkártyád, csak éppen a mobilodat használhatod. Ehhez a telefonodnakis felkészültnek kell lennie (ún. NFC áramkörnek kell lennie benne, ezt a képességét a menüben vagy NFC tesztalkalmazásokkal fedezheted fel legegyszerűbben) és a bankodnak is képesnek kell lennie a bankkártyád bedigitalizálására.
 
Attól kezdve, hogy a Google Pay-hez sikerült hozzáadnod a bankkártyádat, két különböző kártyádlesz.Ahagyományos plasztik és a mobilba digitalizált, valószínűleg eltérő használati limitekkel, esetleg eltérő lejárati idővel, és egyikletiltása nem feltétlenül fog hatni a másikra és viszont. Nem pontosan ugyanaz a bankkártya lesz tehát a Google Pay-ben, amit plasztikként a kezedben tartasz a beregisztrálása során.
 
A Google Pay-jel ugyanúgy tudsz érintéssel fizetni a boltokban, mint a bankkártyáddal, vagy más mobilalkalmazással, amit korábban megszoktál már. A kártyádat a Google Pay alkalmazáson belül a hozzáadási funkcióval tudod betáplálni.Az általános szerződési feltételek elfogadása után pár másodperccel megtudhatod, hogy a bolti érintéses használathoz szükséges regisztráció sikeres volt-e. Akár igen, akár nem, az internetes Google Pay elfogadóhelyeken mindenképpen fogod tudni használni a digitális kártyádat, azaz a webshopokban akkor is fizethetsz vele, ha a bolti terminálokon nem.
 
Az online térben a Google Pay olyan plusz szolgáltatásokat nyújt, mint az egyszerűsített fizetés a rendszerhez csatlakozott webáruházakban a címadatok és a számlázási adatok gyors kitöltése a Google-nél előre regisztrált címekkel. A rendszerhez csatlakozott webáruházakban tehát nem szükséges regisztrálnod azért, hogy eltárold a címadataidat, ezt elő tudod hívni a Google Pay-ből is, miután azonosítás után beléptél oda.
 
A Google Pay használhatósága nem egységes az egyes országokban. Magyarországon a már említett bolti érintéses mobilfizetés és az internetes fizetés, illetve androidos mobilalkalmazásokon belüli fizetés mellett a Google Pay a Google-termékek megvásárlására is alkalmas, illetve fizethetsz vele a Wear OS operációs rendszerű okosórád segítségével is.
 
Ha olyan banknál vagy, amelyik nem alkalmas a Google Pay használatára, abban az esetben a Revolut használatát javasoljuk, magát a Revolutot pedig bármilyen magyar bank által kibocsátott kártyáddal feltöltheted. Így közvetve, de Te is élvezheted a Google Pay előnyeit.