Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Májusban még lehet űrhajósnak jelentkezniAz Európai Űrügynökség már javában toboroz űrhajós kiképzésre – megnéztük, milyen feltételeknek kell megfelelni, ha ilyen állást szeretnénk betölteni...
 
Óvodáskortól 99-ig, szerintem nagyjából mindenkit vonz ez a dolog: mi lehet/mik lehetnek valójában az űrben, milyen lehet űrhajósnak lenni, milyen lehet a Földet fentről szemlélni… Míg 1-2 évtizede totál távolinak tűnt ez a téma, mára közel érkezett hozzánk: sokkal elérhetőbb lett, egyre többen hisznek a lehetőségeiben, foglalkoznak ezzel a szakterülettel, invesztálnak bele.
 
Nyilván rengeteg is benne a zsé, mármint amit bele kell tenni – és várhatóan az is, amit ki lehet belőle szedni. És a bérezések? Állítólag egy NASA űrhajós kezdő bére most nagyságrendileg havi 1,7 millió forint környékén mozog. Egy erősebb szakemberé pedig jó magyar forintra átszámolva 2,5 millióra rúg. Legalábbis sajtóban ezt olvastuk. Persze a pontos fizu tucatnyi dologtól függhet, egy azonban biztos: igen sok kritériumnak kell megfelelnie annak, aki űrhajós vagy űrkutató szeretne lenni – agyban, testben, szellemben, lélekben, mindenben ott kell lennie!
 
És ilyen géniuszokat keres most az Európai Űrügynökség európai űrhajós állomásra. 2021. május 28-ig lehet jelentkezni rá, a válogatás pedig májusban már kezdődik is, és kb. 5 hónapig tart. A sikeres űrhajósjelöltek 2023-ban indulhatnak Németországba, alapképzésre.
 
Konkrétan kik jelentkezhetnek? 50 éves korig nők/férfiak egyaránt, akiknek min. 153 cm magasságúaknak kell lenniük, de nem lehetnek többek 190-nél. MSc Diplomával kell rendelkezniük, természettudományi, infós, matematikai vagy mérnöki területen. Angolul felsőfokon kell beszélniük, és szeretik, ha az űrkutatás második nyelvét, az oroszt is ismerik a delikvensek.
 
Ebből a cikkből tovább informálódhattok a jelentkezés részleteiről. Ha pedig maradnál a Földön, ITT válogathatsz tanulmányok mellett végezhető klassz munkaajánlatok közül 😉