Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Kiskedvencek – venni vagy vinni?A téma egyébként is elgondolkodtató, de az Állatok Világnapja (október 4.) még jobban ráerősített: venni vagy vinni? Azaz tenyésztőtől vásároljunk-e állatot, vagy fogadjunk inkább örökbe menhelyről? Amerikában a minap egy influencert kikezdtek amiatt, hogy tenyésztőtől vett kutyát, de itthon is sokan kampányolnak az örökbefogadásért.

Bármelyik mellett is döntenél, mindenképpen az legyen az első lépés, hogy felméred: van-e elég időd, energiád és anyagi háttered a felelős állattartáshoz. Ez ugyanis sok-sok éves gondoskodást (de vele együtt örömet!) jelent. Ha ide pipa kerül, meg kell hoznod a döntést, hogy örökbe fogadsz, avagy vásárolsz-e állatot – de az is opció lehet, ha ismerősnél született kölyköt viszel haza.

Bárhogy is, tény, hogy a hazai menhelyek zsúfolásig teltek elhagyott vagy gazdi nélkül született állatokkal – és rajtuk szuper érzés segíteni, ráadásul ha egyet kiválasztasz, a helyére másik állatot tudnak befogadni. Szakértők szerint az örökbefogadott állatok nagyon hálásak és odaadók, mihelyt megérzik a biztonságot. További érv lehet még, hogy adoptálás esetén már „kész” állatot kapunk: felnőtt egyednek eddigre kialakult a személyisége és a viselkedése, így könnyen lehet hozzánk (életvitelünkhöz és lehetőségeinkhez) passzoló kedvencet találni. Ebben egyébként sokat segítenek a menhelyek dolgozói, akik a legjobb gazda-négylábú párost próbálják megtalálni.

Mindenki maga döntheti el, hogy új házi kedvencét honnan szerzi be, de az Állatok Világnapja alkalmából most sokan örökbefogadást ösztönző kampányba kezdtek: több multinacionális vállalat nagyobb támogatási összeggel segítette hazai menhelyek álhatatos munkáját, mások arra hívják fel a figyelmet, hogy – az örökbefogadás, illetve anyagi segítség mellett – hogyan lehet még hozzátenni az ügyhöz: például tárgyi adományokkal, önkéntes munkával stb. Amerikában a PETA állatvédő szervezet mondjuk nem kicsit radikálisabb megoldáshoz nyúlt, ők egy influencert kezdtek ki amiatt, mert tenyésztőtől vásárolt.

Tipp: ha nincs lehetőséged állattartásra, akkor simán elgondolkodhatsz akár önkéntes sétáltatáson is! Téged is kikapcsol, miközben jót teszel, és még akár barátokkal közös programot is kovácsolhatsz belőle. Ugorj be egy hozzád közel eső menhelyre!

Az örökbefogadáson gondolkodóknak pedig ajánljuk a Viasat Nature természetcsatorna friss VIDEÓJÁT!