Kávé kisokos
A legtöbb ember elképzelhetetlennek tartja az életét kávé nélkül. Manapság azonban már nagyon sokféle kávéval találkozhatunk: espresso, risretto, lungo, doppio, con panna americano, latte, cappucino, machiato. „Ez mind szép és jó, csak végre magyarázza már el valaki, hogy mi mit jelent!” Alább igyekszünk!
Espresso: a kávézás szimbóluma, rövid, fekete 25-35 ml-es krémes kávé
Risretto: az „espresso”-nál sűrűbb, fele annyi vízzel készülő kávéesszencia
Lungo: kétszer annyi vízzel készül, mint az espresso, lágyabb, gyengébb ízvilágú
Doppio: a nevében is benne van: „dupla”, tehát kétszer annyi kávéból készül, mint az espresso
Con panna: presszó kávé tejszínhabbal
Americano: hosszú kávé
Latte: a lefőzött espressot gőzölt tejjel öntik fel, melyet lágy tejhabbal koronáznak meg
Cappucino: szintén gőzölt tejjel készül, de a gőzölés több ideig tart, mint a latténál, ezáltal sokkal vastagabb habréteg keletkezik
Machiato: tejet kb. 5 másodpercig gőzölik, először a tejet öntik a csészébe, majd erre kerül rá a frissen főzött espresso
Reméljük, hogy legközelebb könnyebben megy majd a választás! 😊
Puszi,
Eszti