Isteni és szuperkönnyű karfiolrecept
Van egy nagyon kedvenc receptem, amiről azt hittem, hogy már megosztottam itt a blogon... pedig nem. Így hát gyorsan pótlom is ezt a hiányosságot, mert nagyon egyszerű elkészíteni és isteni!
Egy sütőben sült karfiolról van szó, amely nem igényel túl sok figyelmet, viszont isteni lesz a végeredmény.
Mi kell hozzá?
- egy fej karfiol, nem túl nagy, hogy beleférjen a lábasba
- víz
- olíva olaj
- tejföl/joghurt
- fokhagyma
- só, bors
A folyamat:
Megtisztítjuk a karfiolfejet: megmossuk és a nagyon nagy zöld leveleket eltávolítjuk. Nem az összeset, mert néhányat megsütünk (kb. úgy, mint a képen)! Forró, sós vízbe rakjuk a fejet és kb. 15 percig főzzük. Addig, amíg egy éles kést át tudunk szúrni a közepén. Közben a sütőt melegítsd elő a legforróbb fokozatra (250C is akár). Majd kivesszük a vízből a karfiolt, jól leitatjuk papírtörlővel és egy sütőpapíros tepsire rakjuk. Meglocsoljuk 2-3 evőkanál olajjal és betesszük a sütőbe kb. 35 percre. Akkor jó, ha már szépen megpirult, kicsit akár meg is feketedett a rózsák teteje és a levelek.
Amíg sül, addig megcsináljuk a mártogatóst: a tejfölt vagy a joghurtot felkeverjük, sózzuk-borsozzuk és belereszeljük a fokhagymát, jól összekeverjük, és kész is.
Ha elkészült, kivesszük és tálaljuk. Próbáld meg ne forrón befalni az egészet, mert meg fog fájdulni a hasad!
Jó étvágyat!