Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Ide veled dinnyehéj


Nemrégiben írtunk arról, hogyan tudod kiválasztani a legfinomabb dinnyét, azt azonban nem érintettük, hogy a lakmározás után megmaradt résszel mi a teendő. A napokban olvastam, hogy a dinnyehéj kukába dobása nem túl jó ötlet, mert a szemét feldolgozásakor a magas víztartalom csökkenti a szemétégető hatásfokát. De akkor mit csináljunk vele? Képzeld számos módon felhasználható! Nézd csak👇🏼
 
  • Kevesen tudják, hogy a dinnye tulajdonképpen az uborkával rokon, így ugyanúgy savanyítható is. Az apró dinnyéket, amik nem nőnek meg szeptemberig, érdemes savanyúságként tartósítani. De ugyanúgy készíthettek savanyúságot a dinnye fehér héjából is. 
  • A fehér héj egyébként nyersen is fogyasztható, salátához keverve például remek. Ha nyersen nincs hozzá kedvetek, akkor érdemes kis olívaolajon megdinsztelni. Bátran fűszerezhetitek is.  
  • A dinnye héjából még lekvár is készíthető. Miután a zöld részt levágtátok róla, jól cukrozzátok be, és állhat egész éjjel, utána készíthettek belőle lekvárt, akár fahéjjal is ízesíthetitek. 
  • A görögdinnye héja kandírozható is, később pedig felhasználható sütemények készítésénél. 
 
Ha ezek közül egyikre sincs időtök, akkor se dobjátok a dinnye héját a kukába, inkább komposztáljátok! Előtte azonban fel kell vágni, lehetőleg minél kisebb darabokra. Figyeljetek, hogy a dinnye magja ne kerüljön a komposztba, mert ellepik majd az apró palánták.

Az ötletekért nagy köszi a Streetkitchen.hu-nak!