IKEA mandulatorta nem csak glutén-, de cukormentesen is
Akinek problémája van a gluténnal nagy valószínűséggel tudja, hogy az IKEA svéd mandulatortája mentes, így simán bedobható édesség!😊
De mi van azokkal, akiket a cukor sem kímél és azt is kötelező kihagyniuk az étkezésükből? Hát süssenek házilag svéd mandulatortát! Olyan lesz, mint az eredeti!😉
Íme a recept:
Hozzávalók (egy db 20 cm-es tortához):
- 3 tojásfehérje
- csipet só
- 70 g xilit/eritrit
- 60 g mandulaliszt
- 60 g durvára őrölt mandula
- 120 g habtejszín
- 60 g xilit/eritrit
- 3 tojássárgája
- 100 g puha vaj
- 40 g pirított mandula
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 175 °C-ra légkeveréses módban.
2. A tojásfehérjékhez hozzáteszünk egy csipet sót, majd habbá verjük. Ha már kemény habot kaptunk, fokozatosan adagoljuk hozzá az édesítőszert, majd verjük addig, amíg szép fényes lesz.
3. 60 g mandulát őröljünk durvára (a mandulaszem barna héjával együtt – természetesen nem a külső kemény héjával). Szórjuk bele a mandulaliszttel együtt a habba és óvatosan forgassuk bele.
4. Egy sütőlapra helyezzünk sütőpapírt, rajzoljunk rá kettő darab 20 cm átmérőjű kört, majd fordítsuk meg. A tésztánkat kenjük rá a sütőpapírra, majd süssük készre 20-25 perc alatt. Ha elkészült, akkor rögtön tegyük sütőrácsra hűlni és szedjük le róla a sütőpapírt, hagyjuk kihűlni.
5. A tejszínt az édesítővel tegyük fel alacsony lángon (4/10 fokozaton). Keverjük el az édesítőt, s ha teljesen feloldódott, akkor kapcsoljuk magasabbra a tűzhelyet (6/10 fokozat). Folyamatosan kevergessük, hogy ne égjen le.
6. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a 3 tojássárgáját, és melegítsük addig, amíg be nem sűrűsödik. Egy lazább puding állagot kell, hogy kapjunk (kb. 7-8 perc). Ha elkészült, akkor takarjuk le fóliával közvetlenül, hogy ne bőrösödjön be a teteje és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
7. Krémesítsük a vajat robotgéppel, majd adjuk hozzá kanalanként a már kihűlt pudingot folyamatos keverés mellett.
8. Állítsuk össze a tortát: Az egyik lapot kenjük meg a krém egy részével (kb. a felénél kicsit kevesebbel), helyezzük rá a másik tortalapot, majd vonjuk be a maradék krémmel az egész tortát. Tegyük hűtőbe.
9. 40 g mandulát vágjunk fel, majd zsiradék nélküli serpenyőben pár perc alatt pirítsuk meg közepes lángon (7/10 fokozat). Ha kihűlt, szórjuk meg vele a tortát és már készen is vagyunk.
Bár soknak tűnhet a 9 lépéses metódus, egyáltalán nem bonyesz és igazán megéri!😉
A receptért nagy köszi Sugarfree Dots Hajninak!😊