Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Hogyan komposztálj a lakásban?


Oké, oké tök jó ötlet ez a komposztálás, de hogyan oldd meg, ha nincs kerted, ahová elférne egy nagy láda?
 
Íme néhány ötlet!
 
Konyhai komposztáló:
Ezek a relatív kis méretű komposztáló tartályok vagy edények a rozsdamentes acéltól kezdve a műanyagon át a bambuszig többféle anyagból készülhetnek, és akár a konyhapulton vagy a mosogató alatt is elférnek. Van, amelyik biológiailag lebomló anyagú zacskókkal kapható, ami megkönnyíti a kiürítésüket, míg mások szénszűrővel rendelkeznek, ami hatékonyan bánik el a szagokkal – válaszd a neked valót!
 
Komposztáló láda vagy kuka:
Ha van erkélyed, balkonod, teraszod vagy egy nagy konyhád, egy nagyobb kukaméretű komposztáló lehet az optimális megoldás. Ennek nagyjából 6 hétre van szüksége a komposzt előállításához, de a kínálatban szerepelnek elektromos változatok is, amelyek hő segítségével 2 hétre rövidítik le a folyamatot.
 
Gilisztakomposztáló:
A giliszták a szerves konyhai hulladékokból kiváló minőségű humuszt készítenek, ráadásul ténykedésüknek köszönhetően egy tápanyagokban gazdag folyadék is képződik, ami felhígítva tápoldatozására használható. Ebből létezik bolti verzió, de akár magadnak is elkészítheted.
 
Fagyasztás és turmixgépes komposztálás:
Ha kevés helyed van, vagy gondot okoznak a szagok, a komposztot egy zárható edénybe téve a mélyhűtőben is tárolhatod. A másik megoldás a turmixgépes komposztálás: ha az élelmiszer-hulladékokat némi vízzel felhígítva leturmixolod, a kapott masszát közvetlenül a növények földjére öntheted.
 
Ha ezek nem jönnek be, akkor pedig válassz egy közösségi komposztot! Gyűjtsd otthon egy lezárható fém/üveg/fa dobozba pár napig a komposztálható elemeket, majd vidd el egy közösségi lerakóba! Hol találsz ilyet? Csekkold le itt: https://humusz.hu/komposztalj/kozossegi-komposztalas
 
 
A komposztlehetőségek összeszedéséért nagy köszi a Dívány.hu-nak!