Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Hogyan éljük túl az összezártságot a családdal?


Életet adtak, tetőt a fejed felé, megélhetést és szép emlékeket. Szereted őket. De légy akármilyen hálás, türelmes és megértő, a családi ház néha egy mélységbe húzó spirálnak tűnik, a benne élők pedig meg mintha túl gyakran űznének hivatást a bosszantásodból. Kiscsalád, nagycsalád, csonkacsalád, egészen mindegy. A szeretteink különös érzékkel képesek beleválasztani a legirritálóbb tevékenységekbe és beszédtémákba. Ebben a cikkben bemutatunk pár módszert, hogy elviselhetőbbé tedd a családi háziőrizetet. 

1. Mantra

Ősi buddhista szokás, a nyugalom és lelki béke egyik kulcsa. Lényegében arról van szó, hogy kiválasztasz egy mondatot, ami segít a feszültséggel megküzdeni, és ezt, amikor jön a káosz, ismételgeted magadnak.
Például: „Szeretem őket… szeretem őket… szeretem őket…” vagy szélsőségesebb esetben:„annyit nem ér meg… annyit nem ér meg….”

2. Humor

„A nevetés a legjobb orvosság”– halljuk gyakran. És nyilván nem egy univerzális megoldásról van szó, de bizonyos esetekben valóban kiváló stresszoldó lehet egy-egy jól időzített poén.* Ugyanígy az is, ha egy nyomorult helyzetet megpróbálsz humorral megközelíteni. Nevessetek együtt, nézzetek vígjátékokat, játsszatok vicces társasjátékokat.
 
*FIGYELMEZTETÉS:A humor kártya kijátszásával kinyithatod a „bad dad joke” szelencét, amit nagyon nehéz visszazárni. Szóval, ha nem szeretnéd a karantén hátralévő napjait azzal tölteni, hogy szeretett édesapád a saját „viccein” nevet, az ég szerelmére, LÉGY ÓVATOS!

3. Tudatos tervezés és kommunikáció

Igen, igen, elég klisés… de pont ezért igaz. A kommunikáció a kulcsa mindennek. Legyen szó a magánszféra tiszteletben tartásáról, vagy a fürdőszobában eltölthető idő/fő problémájáról. Ha valami zavar, beszélj róla! Ne engedd, hogy felgyűljön benned a feszültség, majd vulkánként törj ki. Emberből vagyunk mindannyian, a családod szeret téged, meg fogják érteni.

4. Én-idő

A sikeres együttélés kulcsa, hogy mindenki kivegye a részét a feladatokból. Ugyanakkor ne felejtkezz el a saját igényeidről sem! Napi pár órát szánj magadra, húzódj félre, hallgass zenét, olvass könyvet vagy videóchatelj a pereputtyon kívül létező világgal. Ez feltölt majd, és erőt ad az alkalmazkodáshoz.
 
És ne feledd: EGYSZER ENNEK IS VÉGE LESZ