Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Hatékonyan takarít Violetta, a magyar fertőtlenítő robotA cég, amely megalkotta az első robotpincéres kávézót Budapesten, a koronavírus okán fertőtlenítő robotok gyártására nyergelt át. Violetta olyan nagyobb intézményekben, mint pl. egészségügyi-, ill. közintézményekben, plázákban, irodaházakban, szállodákban vethető be, és elbánik a Covidot okozó vírussal is.
 
Kicsit furin néztem anno Anyára, amikor közölte, hogy az összedzsuvázott ruhám majd Pötyi kimossa… És tessék, most itt van egy takarítóeszköz (ha nem is mosógép), akit tényleg és hivatalosan, női névvel illetnek!
 
Egy dán társa már volt a takesz hölgynek, akit anno a Semmelweis Egyetem egyik klinikáján alkalmaztak – a működési elv hasonló, mindketten UV-C robotok: nagy intenzitású ultraibolya fény kibocsátásával fertőtlenítenek, azaz környezetbarát módon, vegyszermentesen.
 
Violetta beküldhető veszélyes, fertőzött helyekre, mert beprogramozás után önműködően végzi a dolgát és kikerüli az útjába kerülő akadályokat is. Levegő fertőtlenítő üzemmódban álló helyzetben légsterilizálására is használható. 16 óráig képes üzemelni, aztán felrakja saját magát töltőre.
 
Gyártója az Enjoy Robotics Zrt., ahol tervek szerint hamarosan nővér, illetve ügyfélszolgálat robotok is készülnek. Előbbiből tudjuk, hogy elég nagy hiány van, utóbbi esetében pedig szuper lenne, hogy biztos mindig kedves! A cég egyébként küldetésének tekinti a hasznos és barátságos szolgáltató robotok fejlesztését, és szívesen fogad iskolákat, cégeket, hogy megismertesse a robotgyártáshoz használatos modern eszközöket. Egy kis településen, Fülesden érhetők el, a Magyar-Román-Ukrán hármashatár magyar oldalán.
 
A koronavírus még jobban ráirányította figyelmünket a higiéniára, mint valaha, ezért Violettával együtt az új generációs fertőtlenítő robotok is várhatóan egyre nagyobb teret nyernek. Nemrégiben hallottunk például az ELTE-Soft Kft. és az Európai Tudásközpont Kft. kooperációjában fejlesztett ViroFighterről is, aminek szerkezeti-gépészeti megoldásai tekintélyt parancsolnak, még nemzetközi szinten is. Súlya miatt könnyen szállítható, de mérete okán is képes például közlekedési eszközök tisztítására. Aksija 24 órás üzemidőt bír el! Különlegessége, hogy öntanuló képfelismerő és -feldolgozó funkciókat használ, ennek megfelelően képes automatikus útvonaltervezésre (nem kell beprogramozni rá), a fertőtlenítést maga vezérli.
 
Nyilván az ipari használat után jönnek az otthoni megoldások, amik gondolom hatékonyabbak lesznek a jelenleg elérhető takarító eszközöknél – és ki ne költözne bármikor szívesen össze egy Violettával?! 😊