Ha van egy kis időd: süss focacciat!
A héten teljes lezárásban vagyunk, így ki sem léphetünk a lakásból. Délutánonként időnk, mint a tenger, ezért neki is vágtunk egy focaccia készítésének, ami ISTENI lett, és megér minden ráfordított másodpercet – nyugi nem bonyolult, csak az idő sok egy kicsit, ha éhes az ember. A recept Jaime Olvier és Gennaro közöse, amit videó formájában is meg tudsz nézni, és érdemes is: https://youtu.be/UX6K-Z67vI4, de lefordítottam minden lépést és hozzávalót, hogy ne kelljen folyton visszatekergetni!😉😇
Na lássuk!
Hozzávalók:
· 400g liszt (ha lehet, 00-ás)
· 100g búzadara
· 1 tasak száraz élesztő
· 1 ek cukor
· 300 ml langyos víz
· olívaolaj
Elkészítés:
1. Tedd a liszteket és a ½ evőkanál sót egy nagy tálba, keverd össze és készíts egy mélyedést a közepébe. Az élesztőt és a cukrot add hozzá a langyos vízhez, és villával keverd össze. Hagyd állni néhány percig, és amikor elkezd habosodni, lassan öntsd bele a mélyedésbe, közben villával keverd össze.
2. Ha minden hozzávaló összeállt, akkor 5 percig még gyúrd a tésztát – egy ruganyos, sima felületű, puha tésztát kell kapnod
3. Egy nagy tálat enyhén kenj ki olívaolajjal, és tedd bele a tésztát. Szórd meg egy kis liszttel, takard le egy konyharuhával, és meleg helyen 30 percig keleszd – duplájára kell dagadnia
4. Amíg a tészta kel, melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és készítsd elő a feltéteket
5. Ha a tészta megkelt, kicsit nyújtsd ki a kezeddel, majd rakd egy hőálló tálba a sütéshez. Nyomkodd bele a tésztát a tálba, hagyj rajta az ujjaiddal számos mélyedést.
6. Rakd rá a feltéteket, ahogy csak szeretnéd – lehet akár három ízvilág is –, majd öntsd meg olívaolajjal a focaccia tetejét és szórj az egészre egy kis sót
7. Egy vizes konyharuhával letakarva hagyd további kb. 40 percig kelni
8. Majd 20 percig sütjük – amíg a teteje aranyszínű, a közepe pedig puha nem lesz
Jó étvágyat!