Ha farsang, akkor fánk
Mikor kicsi voltam nagyon bírtam a farsangi bálokat, megtervezni, hogy minek öltözöl, majd beszerezni/megvarratni anyuval a ruhát és aztán jöhet a nagy debütálás! Amire emlékszem: voltam méhecske (kétszer is, egyszer nagycsoportban majd elsőben is ellőttem a zseniális jelmezem), voltam virág (amiben békának tűntem egészed addig, ameddig fel nem vettem a szirmaim), és végül takarítónő (jobb ötlet hiányában, de ekkor is menő volt az Animal Cannibals Takarítónő című száma, szóval azt kaptam dögivel az osztálytársaktól). Mi néha apukáméknál is tartottunk farsangot, ott törökbasa voltam, apukám pedig k*rva, de ezt csak utólag tudtuk meg, mert hát akkor még nem ismertük fel.🤣
Ami viszont a beöltözés mellett biztosan a farsang része, az a fánk. Nem vagyok nagyon édesszájú és a mázas fánkoktól egyenesen kiráz a hideg, de egy isteni farsangi fánk és a csöröge azonnal levesz a lábamról.🤤
Éppen ezért hoztam is két receptet, amelyet kiegészítettem egészségesebb opciókkal.
Csörögefánk
Hozzávalók:
- 50 dkg BL55 liszt (vagy ugyanennyi fehér tönkölybúzaliszt)
- 2 ek porcukor (vagy megfelelő mennyiségű eritrit)
- 5 ek rum
- 5 db tojássárgája
- 16 dkg tejföl (vagy creme vega, de pontos mennyiséget nem tudok)
- 5 dkg puha vaj (vagy ugyanennyi növényi vaj)
- 1 csipet só
- 1 púpozott mk sütőpor (lehet gluténmentes is!)
- étolaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz (szintén lehet eritrit/xilit/négyszeres édesítő)
Elkészítés:
Egy keverőtálba mérjük a lisztet, a sót, a sütőport és a porcukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a rumot, a puha vajat és a tejfölt. Az egészet addig keverjük dagasztókarral, amíg a tésztának egyenletes sima felülete nem lesz. Lisztezett deszkára borítjuk és letakarva 20 percet pihentetjük. A tésztát három egyenlő részre vágjuk és mindhárom részt kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Megalkotjuk a fánk jellegzetes formáját: derelyevágóval 3 centi széles szalagokat vágunk belőle és minden szalag közepét is bevágunk, majd két végét megfogva spirálisan megtekerjük. A fánkcsíkok egyből mehet be a 170 fokos bő olajba, ahol pár perc alatt aranybarnára és ropogósra sülnek. Kikapkodjuk őket az olajból, papírtörlőn lecsöpögtetjük, porcukorral megszórjuk és frankó házi baracklekvárral tálaljuk.
Farsangi, másnéven szalagos fánk
Hozzávalók:
- 40 g porcukor (vagy megfelelő mennyiségű eritrit/xilit/négyszeres)
- 300 ml langyos tej
- 30 g friss élesztő
- 500 g liszt (lehet fehér tönkölybúza)
- 1 csipet só
- 50 g szoba-hőmérsékletű vaj (akár növényi)
- 5 ml fűszeres barna rum
- 5 db tojássárgája
- bő olaj a sütéshez
Elkészítés:
A szalagos fánk elkészítéséhez fontos, hogy az alapanyagok szoba-hőmérsékletűek legyenek, és a liszt legyen átszitálva. A kimért porcukorból beleszórunk a langyos tejbe egy kiskanálnyit, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és a kimért lisztből hozzáadunk egy evőkanálnyit. Hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni.
A lisztet egy tálba tesszük a maradék porcukorral, a csipet sóval és a puha vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős mixet, a rumot, hozzáadjuk a tojássárgáját, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk. Lefóliázzuk, és 30-45 percig meleg helyen kelesztjük.
Liszttel alaposan meghintett nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Lisztezett felületre tesszük, vagy a deszkán hagyjuk.
Letakarjuk a fánkokat, és hagyjuk 20 percig pihenni. Ezután forró, 170-180 fokos olajban, fedővel letakarva 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk, és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. Porcukorral meghintve tálaljuk.
A receptekért nagy köszi a StreetKitchennek, nekem egészségesebbre váltva bejöttek!