Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Google Lens – használod már?Kb. három éve jelent meg az appok sorában, akkoriban a Google egyik legnagyobb dobása volt, főként a mesterséges intelligenciára épülő újdonságok sorában. Egy képelemző technológiát használó alkalmazásról van szó, így alapvetően arra hivatott, hogy felismerje a kamera előtt látható tárgyat, majd azzal kapcsolatban további infókkal szolgáljon. Az évek alatt számos új funkcióval bővítették, mára például matekházik megoldására is képes.
 
Mi tud?
A telefonnal rámutatunk adott tárgyra (ruhára, eszközre, kiegészítőre, akármire-bármire), a Lens pedig nem csupán azt mondja meg, mit lát, hanem még további infórmációkkal is szolgál azzal a tárggyal kapcsolatosan (pl. hol lehet kapni). Elsődleges funkciója szerint tehát megfotózhatunk például épületeket, kávézókat, pubokat, és a rendszer már dobja is ki a címet és a nyitvatartást. Vagy látunk egy virágot, aminek fogalmunk sincs a nevéről: az app megmondja, és rögtön javasol virágboltot is, ahol megvehetjük.
 
Ahogy teltek az évek, úgy bővítették a Lens agyát, így mára igen hasznos további funkciókat kapott. Nézzünk néhányat!
 
- kézzel papírra írt jegyzeteinket digitális szövegű jegyzetté alakítja, és ez akár PC-re is vihető (hasznos lehet, ha lemaradtál az óráról, és egy csoporttársad átadja ilyen módon a jegyzetét)
 
- hangosan felolvassa azt az írott szöveget, amit a kamera lát. A beolvasott szöveget akár el is menthetjük. Vagy kijelölthetünk belőle egy részt (szót, kifejezést), amire egy nyomással bővebben rákereshetünk.
 
- fordítani is tudja a látott szöveget (nem kell Translate-be bepötyögni, de még csak másolni sem – csak odatartani a fordítandó szöveghez a kamerát), sőt hangosan is elmondja, ha akarjuk hallani a helyes kiejtést
 
- számológép a bonyolultabb matematikai képletek megoldására (nem csak megmutatja az eredményt, hanem le is vezeti a megoldást)
 
És itt van még egy újdonság a Google Lenstől: az app gazdái jelenleg az AR élményeket fejlesztik. Rákeresve például egy adott gépjárműtípusra, azonnal megtekinthető az autó a kiterjesztett valóságban. Még a színük is variálhatóvá válik.
 
Ha minden a tervek szerint megy, a tárház továbbra is bővülni fog, nem egy kész kiforrott alkalmazásként tekint a Google erre a termékére, így minden várakozás szerint további energiát tesz még a hasznos funkciók fejlesztésébe!