Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Félrevezető lehet a Tesla „autopilotja”A Tesla kutatása szerint (amelyet Elon Musk többízben is megosztott már tweeten) az Autopilot rendszerük megtizedeli a balesetek esélyét. Ugyanakkor a hétvégén újabb Tesla-baleset, így egy újabb botrány történt. Az OK, hogy nem OK sem az Autopilot, sem a Full Self-Driving elnevezés, de tényleg ennyire nem normálisak az emberek?
 
Bár mindkét rendszer leírása tájékoztatja a vezetőt, hogy nem teljesen önjáró a cucc, mégis többen értelmezik úgy, hogy az Autopilot egyenlő a robotpilóta üzemmóddal, és a Full Self-Driving is hű nevéhez, azaz valóban maga látja el a vezetést. De ez tökre nem így van! Meglehet, legtöbbünk az életben nem fog ilyen autót vezetni, de azért jó tudni, hogy NEM vezeti magát egyetlen autó sem – végig kontroll alatt kell tartani a dolgot, beavatkozni, ha szükséges, hiszen nem tűpontos a rendszer.
 
Ezt nem tudhatta, vagy nem vehette komolyan a hétvégén kigyulladt Tesla két – sajnos már nem élő – utasa, akikből egy sem tartózkodott a baleset pillanatában a vezetőülésben. És most megy az oda-vissza, hogy őket is a félrevezető elnevezés, avagy az Autopilotot népszerűsítő videók tévesztették volna meg? Azaz elhitték, hogy az autó képes arra, amire ma még egyetlen személygépjármű sem képes?? A hatóságok állítják, hogy a helyszínelés során megállapított tények alapján senki nem vezette az autót, Musk pedig, hogy a szoftveres visszakeresés alapján nem is volt bekapcsolva az Autopilot rendszer…
 
Az is tény, hogy ha egy Tesla-baleset történik, az sokkal több figyelmet kap, mint bármelyik „földi halandó” társa. De akkor is adott a kérdés, hogy – mivel nem először fordul elő az ilyesmi – a Tesla hajlandó-e változtatni az elnevezésen (netalán edukálni egy kicsit az ügyfeleit), az emberek pedig hajlandók-e használni az eszüket?!
 
Mi mindenesetre balesetmentes közlekedést kívánunk Mindannyiatoknak!