Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Ezt képzeld! Fukusimában alkalmazkodik az élővilág a sugárzáshoz


11 évvel ezelőtt katasztrofális baleset rázta meg Fukusimát, amely egy nukleáris bomba hússzorosának megfelelő sugárzással mérgezte meg a vidéket, és egy életre alkalmatlan területet hagyott maga után. Most úgy tűnik azonban, hogy a természet ezt másképp gondolja. Az élővilág különleges alkalmazkodását egy tudósokból álló csapat vizsgálja, többszáz kamerával és helyszíni felmérések segítségével kutatják a tiltott vidék élővilágát.
 
A sugárzás miatt a rovarállomány erősen megcsappant, emiatt pedig a virágok is pusztulásra vannak ítélve, ugyanis nem lesz, aki beporozza őket. Erre a fukusimai ligetszépe egészen sajátos módon reagált: amit eddig a rovarok végeztek el, azt mostantól ő maga oldja meg a hímivarú és nőivarú részek hosszának összehangolásával, aminek köszönhetően a pollen átmehet egyik helyről a másikra, azaz a rovarok hiányában a ligetszépe önbeporzást végez.
 
Az ott élő vaddisznók szemlátomást ellenállnak a mutációnak, pedig olyan „mágikus” gombákat fogyasztanak nagy mennyiségben, amelyek rengeteg sugárzást nyelnek el – nagyjából 100-szor annyit, mint amennyi a háttérsugárzás. A vaddisznók ennek ellenére egyelőre tünetmenetesek. Boncolással egybekötött kutatások adnak megfejtést a talányra: az állatok a mérget az izmaikban raktározzák el, amelyek természetes védőrendszert teremtenek. Ezek lassan osztódó szövetek, és képesek helyre hozni a DNS károkat, így a vaddisznók megvédhetik a jóval sérülékenyebb testrészeiket, elkerülhetik a rákosodást és folytathatják a szaporodást.
 
Bizonyos állatok és növények tehát evolválódnak, alkalmazkodnak a sugárzáshoz. AFukushima – Természet a veszélyzónában című dokumentumfilm azokat az élőlényeket mutatja be, amelyek képesek voltak idomulni a brutálisan megváltozott körülményekhez. Csekkold Te is november 5. szombat 19 órától!