Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Ezekre költünk karácsonykor


A boltok egyre jobb taktikákkal próbálnak minket rávenni a pénzköltésre, karácsony tájékán pedig különösen nagy a kísértés. A hangulat, a színes csomagolások és a dekor mind arra csábítanak, hogy mi is igyekezzünk feldobni az otthonunkat vagy jobbnál jobb ajándékokat venni. De vajon mire költünk a legtöbbet?


Mennyi az annyi? 

A GKI 2021-es eredményei azt mutatják, hogy az emberek több pénzt költenének az ünnepek alkalmából, mint az előző évben. Idén átlagosan 61 411 forintot szánunk ajándékokra a tavalyi 52 300 forintos összeghez képest. Egy ajándékra 9 017 forintot költünk és a statisztikák szerint idén 7 főnek tervezünk ajándékot venni. Ez a szám a tavalyi évben még csak 5 volt.

Na de mégis milyen termékeket választunk a legszívesebben? A legnépszerűbb ajándékok körét az elektronikai termékek jelentik, a második helyet pedig a ruhák foglalják el. A játékok ugyan csak a harmadik helyen vannak, de az erre költött összeg nagyon magas. A fent említett, körülbelül 60 ezer forint 28 százalékát gyerekjátékokra szánjuk.
És képzeld! 2020-ban a megkérdezettek 15 százaléka kapott felesleges ajándékot. Szerencsére ez a tendencia csökkenést mutat, hiszen a 2019-es évben 21 százalék kapott olyan meglepetést, amit később nem tudott használni.

Ajándékmentes karácsony? Lehetséges!

Sok embert idegesít és megterhel a karácsonyi ajándékőrület. Persze a másik táborba is tartozhatunk és semmi baj nincs azzal, ha valaki meg szeretné lepni a szeretteit karácsonykor. De vajon mi a megoldás azok számára, akinek inkább stresszt jelent a karácsonyi készülődés? Kössünk egyességet a családdal, barátokkal: idén nincs ajándékozás!
Ha ezt erősnek érzed, csináljatok húzást, így mindenki csak egy emberre költ. :)

Így spórolhatunk egy kicsit!

Ha nem szeretnénk ajándékmentes karácsonyt, akkor is vásárolhatunk egy kicsit tudatosabban. Ezzel nemcsak a pénztárcának teszünk jót, hanem a környezetnek is.
1.     Kérdezzük meg a megajándékozottokat, hogy mit szeretnének! Így nem fogunk felesleges ajándékot venni, ami később a kukába kerül.
2.     Készítsük kézzel az ajándékokat vagy a díszeket! Ezzel egyrészt sok pénzt meg lehet spórolni, másrészt kikapcsolódásnak sem utolsó.
3.     Kezdjünk neki időben a készülődésnek! Ha előre megtervezzük, hogy mit szeretnénk venni és nem karácsony előtt egy nappal rohanunk a boltba, akkor sokat spórolhatunk. Egyrészt lesz időnk összehasonlítani a különböző boltok és termékek árait, másrészt nem fog elragadni a pillanatnyi hangulatunk. Persze ehhez az is fontos, hogy az előre megírt listához tudjuk tartani magunkat.
A BiztosDöntés.hu útmutatójában még rengeteg spórolási tippet olvashatsz! Kattints és vess be néhányat ezek közül, hogy az ünnepek anyagi biztonságban telhessenek!