Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Ételintolerancia? Így is lehet teljes életet élni!


Fontos, hogy az ételintolerancia nem egyenlő az ételallergiával. Tisztázzuk mi is a kettő között a különbség! Az ételintoleranciát az emésztőrendszer váltja ki, míg az ételallergia hátterében az immunrendszer áll. Az allergia sokkal veszélyesebb, súlyosabb reakciókat is kiválthat, ami azonnal jelentkezik. Ezzel szemben az intolerancia tünetei néhány óra elteltével ütköznek ki. Ebben a cikkben saját történetemet szeretném megosztani veletek.

Hogyan jöttem rá, hogy glutén, tehéntej, tojásfehérje intoleráns vagyok?

A történet nagyon egyszerű: semmilyen tünetet nem tapasztaltam, nem is gondoltam bajra, lévén egészséges életmódot folytatok és vegetáriánus vagyok, csak az alakommal soha nem voltam elégedett. Nem igazán ettem, és minden nap sportoltam, de a súlyom nem változott. Ezért orvoshoz fordultam, aki azt javasolta,hogy menjek el egy Foodtestre, ami több mint 220 élelmiszerre vonatkozóan kimutatja, hogy milyen ételeket nem tolerál a szervezeted.Erre azért volt szükség, hogy megnézze milyen étel akadályozhatja a fogyásomat. A vizsgálathoz néhány vércseppre volt csupán szükség, a teszt pedig felfedte, hogy milyen ételeket nem szabad fogyasztanom.

Egyik pillanatról a másikra

A teszt eredménye teljesen sokkolt és elkeseredtem, hogy hogyan tovább. Fogalmam sem volt, hogy mihez kezdjek majd, hogyan oldjam meg az étrendemet. Aztán szerencsémre találkoztam egy táplálkozás tanácsadóval, aki olyan receptötleteket állított nekem össze reggelire, ebédre, vacsorára, amely teljesen megfelel számomra (hozzáteszem, mindezek mellett még inzulinrezisztenciával is küzdök).

Lépésről lépésre a cél felé

A tanácsadó az első konzultációt követően felmérte a korábbi táplálkozási szokásaimat, majd étkezési naplót vezettem. Aztán egy teljes vegán étkezési tervet állított össze számomra, amely a receptek mellett a szükséges vitaminokat, só bevitelt és számos hasznos tanácsot tartalmazott.

Győzelem

Amikor megkaptam, hogy milyen alapanyagokból kell majd főznöm, egyből elindultam egy bevásárló körútra és beszereztem mindent. Nem mondom, hogy pénztárcakímélő volt ez az egész tortúra, de megérte! Mindamellett, hogy nagyszerű ételeket ettem (és még az adag sem volt kevés számomra), még 5 kg-tól is sikerült megszabadulnom!

Egy jó tanács: ha bármilyen ételintoleranciával küzdesz (vagy gyanítod, hogy baj van ezzel kapcsolatban), ne sajnálj se energiát, se pénzt rá, mert hidd el, a szervezeted bőven meghálálja.

Kitartást!

Pacsi,

Eszti