Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Egy hónap múlva érkezik a véglegestörlő alkalmazásAz állam készít egy olyan hivatalos szoftvert, amellyel a tartós adathordozókról véglegesen törlődnek a személyes adatok. Mint tudjuk, ehhez a művelethez nem elég a lomtárból való kiürítés, illetve vannak ugyebár visszaállító alkalmazások is, így mindenképpen hasznos a helyreállíthatatlan törlés, és az is jó benne, hogy a művelet különösebb informatikai tudást nem igényel.
 
A fogyasztóvédelemhez igen sok megkeresés érkezett már eladott (és elvileg törölt) gépeken történő adatokkal való visszaélések kapcsán. Ennek nyomán kezdett el dolgozni az állam ezen a szoftveren. Ha minden terv szerint halad, május 1-jén teszi a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közzé az alkalmazást /ilyet nem igazán szokott az állami intézmény készíteni, így még úttörőnek is számít/, ami biztosítja a személyes adatok végleges törlését – eszközeink (legyen az laptop, tablet vagy okostelefon) eladásakor nem árt bevetni, hogy biztonságban tudjuk intimszféránkat.
 
A szoftver ingyenes (ellentétben a többi, fizetős alkalmazással), az állam pedig garanciát vállal a végleges törlésre. Ennek megtörténte egyébként visszaellenőrizhető is, a sikeres törlésről e-mailben kapunk hivatalos értesítést. Fontos, hogy a művelet végleges, így mindenképpen mentsük át magunknak, amire szükségünk lehet. Felhős ténykedésünket azonban nem érinti a szoftver – csak a gépes műveleteket (tehát a változások nem szinkronizálódnak a felhős tárhelyünkkel).
 
Úgy tűnik azonban, hogy csak a május 1-jétől vásárolt eszközök esetében élhet a szolgáltatás, mert a dolog menete, hogy amikor megvesszük az adott gépet, akkor ahhoz már egy automatikus kódot is kapunk majd a vásárlóhelytől – erre a kódra lesz szükségünk, amikor bevetjük az NMHH szoftverét.