Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

Állati érdekességekTudtad, hogy a gepárd a világ leggyorsabb szárazföldi állata? És hogy a koalák nem a medvékkel, hanem a kengurukkal, illetve a vombatokkal állnak rokonságban? Vagy hogy a kenguruk gyorsabban közlekednek, mint amennyivel lakott területen belül megengedett? Íme néhány további érdekesség, amelyet a Viasat Nature tévécsatorna műsorai ihlettek!
 
A gepárd a világ leggyorsabb szárazföldi állata, akár 113 km/h-val is képes futni. Ráadásul másodpercek alatt fel tud gyorsulni 0-ról 113-ra. Ezt a gyorsasági fölényt kihasználva tud vadászni, miközben farkát kormányként használja. A pumákhoz és párducokhoz hasonlóan tud dorombolni, de nem tud bőgni, mint például a tigrisek vagy az oroszlánok.
 
Evezzünk át Ausztráliába! Mi jut eszedbe? Koala vagy kenguru? Akkor tisztázzuk, hogy a koalák nem medvék. Azért „koalamacizzák” őket, mert hasonlítanak rájuk, rokonságban azonban a kengurukkal és a vombatokkal állnak. Nevük eredetileg az ausztrál alapnyelv szerint "víz nélkülre", illetve "ivás nélkülre" fordítható, mert úgy gondolták akkoriban, hogy ezek az állatok pusztán az eukaliptuszból nyerik ki folyadékszükségletüket (ebből egyébként fejenként 1 kilót is elfogyasztanak egy nap, holott a nap túlnyomó részét alvással töltik…). Később persze kiderült, hogy ugyanúgy isznak, mint más állatok.
 
De akkor jöjjenek a kenguruk is! Ezek az állatok 56 km/h sebességgel is képesek közlekedni, tehát ha szabálykövető vagy (márpedig reméljük, hogy igen 😊), akkor simán lehagynának városi vezetéskor.
 
Végül ejtsünk szót a rókákról is. Ezekről az ellentmondásos állatokról: szépségük megfog, de tartasz is tőlük, gyerekkori meséidben általában ők voltak a rossz fejek, meg hát ott az a rémisztő veszettség is… Bárhogy is, érdemes tudni, hogy a rókák rendkívül okos állatok, és a madarakhoz, teknősökhöz és a cápákhoz hasonlóan ők is különleges érzékelőképességgel rendelkeznek. Ezt nyilván vadászat közben kamatoztatják, főleg amikor a rágcsálókat kell kiszagolni a hófedte föld alatt. Ha megtalálják a zsákmányt, észak felé fordulnak és kiszámolják ugrási pályájukat.
 
Ha folytatnád a sort, a marketingmuhely@schonherz.hu e-mail címre tedd meg bátran! 😉