Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

A csomagküldős vírus is keményen terjedA vírus elszabadítói kihasználták a helyzetet: ha valamikor, akkor most vásárlás helyett sokan online rendelnek, szóval jönnek-mennek a csomagok ezerrel. Tehát elég nagy a valószínűsége, hogy valaki tényleg rendelt valamit a netről, amikor megkapja ezt az értesítő SMS-t. 

Most már a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is tájékoztatást adott erről az agresszívan terjedő FluBotról. A dolog lényege, hogy SMS-t kapsz, hogy csomagod érkezett, elég nagy valószínűséggel meg is nyitod (talán még akkor is, ha mostanában nem is rendeltél semmit), és már be is gyűrűzhet a kártevő.
 
Az SMS mutat egy linket, hol tudod nyomon követni a csomagodat (én mondjuk már itt gyanakodnék, hiszen amikor arról kapom az értesítést, hogy csomagom érkezett, akkor annak már nem kell az útját nézni…). A durva az, hogy ha rákattintasz a kapott linkre, akkor ügyesen másolva látod adott csomagszolgálat arculatát is, aminek elég könnyű lehet bedőlni.
 
Az adatinkat, de sok esetben még a pénzünket is vinnék a csalók. Be nem fizetett szállítási díj címén zsét kérnek, de simán bekérik az adatainkat is. Kódot küldenek, és próbálnak rávenni, hogy telepítsd. Ha megteszed, a vírus mindent visz – a telód teljes tartalmát. Persze nyilván fáj a telefonkönyv, a fotók és a chatek hozzáférhetősége is, na de a legborzasztóbb, hogy érzékel minden alkalmazást, amit elindítasz: pl. egy banki tranzakciót, amit letükröz, és már viszi is tovább az – elvileg titkos – adataidat.
 
Szóval észnél kell lenni, de szerencsére jól átgondolva a dolgokat (és kellőképpen távolságtartóan kezelve az idegen értesítéséket), nem kell felülnünk erre a lóra. Adatokat ahogy mindig, most se adjunk ki magunkról, ne telepítsünk semmilyen alkalmazást, amit kérnek és persze ne kapcsoljuk ki a veszélyes alkalmazás figyelmeztetőt. Elvileg az még nem para, ha bárki rányom a linkre, de azon a ponton, amikor már személyes adatot (netalán pénzt), ill. letöltést kérne tőled, DELETE 😊

Tipp: Androidra letölthető a FluBot Malware Uninstall alkalmazás, amely az esetek többségében képes a vírus kiirtására.