Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

8+1 bolygómentő gyorstipp


Környezettudatosan élni ma már nem trendiség, hanem kötelesség. Azonban sokszor felmerül a kérdés: vajon hogyan tudunk igazán segíteni Földünknek? Íme néhány tipp Georgina Wilson-Powell Tényleg zöld? című könyvéből, amellyel Te is csökkentheted öko-lábnyomod!
 
1.    Szappanozz! A folyékony szappanok, tusfürdők, samponok előállításához 5x annyi energia és 20x annyi csomagolás kell, mint a szilárdhoz. Ráadásul egy szappan 7x annyi ideig kitart, mint ugyanakkora tömegű folyékony társa.
 
2.    Ha gyorsan megvagy, zuhanyozz, ha nem, irány a kád! Átlagos tusolási időnk 9 perc. Ha 7 percnél többet töltesz a rózsa alatt, akkor inkább engedj magadnak egy kád vizet, úgy leszel környezetkímélőbb.
 
3.    Inkább mosogatógép, mint kézi mosogatás.Gondoltad volna, hogy egy jól megnyitott csapból percenként 9 liter víz folyik ki, az újabb gépeknek viszont elég mindössze 25 l? Energiatakarékos programmal, előöblítést elfeledve ráadásul 20% áram is megspórolható.
 
4.    Felejtsd el a folpackot,úgyis összeragad... A frissentartó fóliát szinte esélytelen újrahasznosítani, nyúlós tulajdonsága miatt eltömi a feldolgozógépeket. Pedig csak Nagy-Britannia éves folpack eladásával 30-szor lehet körbetekerni az Egyenlítőt! Ennél a választásnál még az alufólia is jobb, de a viaszos kendő a legtutibb!
 
5.    A műanyagot csak tisztán dobd be a szelektívbe! Ez ugyan vízpazarlásnak tűnhet, de egy-egy durvább ételmaradék akár a teljes szelektíven gyűjtött szeméthalmaz kárára is mehet, és a szemétégetőben vagy egy hulladéklerakóban végzi.
 
6.    Komposztálj!Már szuper, lakásban használható, dizájnos verziók is vannak.
 
7.    Engedd el a papírtörlőt! Egy tekercs előállításához 30 liter víz szükséges, míg egy konyharuha kimosásához mindössze 1,7 l.
 
8.    Kerüld a tisztítószereket! Az ecet, a citromsav vagy a szódabikarbóna mindent megold.