Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

8 téli edzés-szabály


Sokszor kezdjük az évet sportolási fogadalommal: januártól edzeni fogok! Azonban most kiemelten nehéz helyzetben vagyunk, hiszen otthon vagy szabadtéren tudunk. Az időjárás viszont eléggé játékos, egyik nap 10 fok van, a másikon pedig -10. Így hát íme néhány szabály, amit mindenképp tarts be a téli futásnál!
 
Nézzük, mire is érdemes odafigyelnünk, ha télen is a szabadban szeretnénk futni:

Fő a fokozatosság
Hidegben főként a közepes vagy intenzív terhelést jelentő mozgásformák – mint amilyen a futás, korcsolyázás, síelés – kifejezetten ajánlottak, mert ezek segítenek fenntartani a szervezet egészséges hőmérsékletét. Fontos, hogy ne álljunk meg hosszabb időre, mert úgy könnyebben megfázunk. Inkább csökkentsük a tempót, ha fáradunk.

Megfelelő öltözet
Minél többet kocogunk, futunk télen is a friss levegőn, annál jobban erősödik az immunrendszerünk, fokozódik tüdőnk légcseréje, és felgyorsul a vérkeringésünk. Nem a hidegtől leszünk náthásak, hanem attól, ha nem megfelelően öltözködünk. Viseljünk az intenzív mozgásformáknál megszokott, a verejtéket a testtől elvezető, szintetikus anyagból készült alsóruházatot, felette pedig vastagabb, jó hőszigetelő képességű anyagból készült ruhadarabot. Legfelülre pedig könnyen szellőző, de víztaszító öltözet kerüljön. Kerüljük a pamutot, mert az átnedvesedve elveszíti hőszigetelő tulajdonságát.

Figyeljük testünk jelzéseit
Akkor választottunk jó öltözetet, ha a szabadba lépve enyhén fázunk, és 5-10 perc elteltével, amikor kezdünk bemelegedni, és felvettük a futás ritmusát, érezzük komfortosan magunkat. Ha még ekkor is didergünk, alul öltöztünk, ha viszont már azelőtt kimelegedünk, hogy elkezdtük volna az edzést, akkor túl sok réteg vagy túl vastag ruha van rajtunk.

A sapka se maradjon el
Téli sportoláskor a sapka nagyon fontos, a testmeleg 40 százaléka ugyanis a fej bőrén át párolog el. Ugyancsak kiemelt védelmet igényelnek az ujjak és a lábujjak, a véráram ugyanis főleg a törzsre koncentrálódik, így a végtagok sokkal inkább kiszolgáltatottak a hidegnek. Mindig viseljünk kesztyűt, és válasszunk nagyobb méretű, tágasabb cipőt, hogy vastag zokninak is legyen benne hely. A túlzottan meleg öltözék azonban nem jó, mert fokozza az izzadást, a nedves test pedig gyorsan veszít a hőmérsékletéből.
 
Védjük bőrünket
Fokozottan figyeljünk az orrunkra és arcbőrünkre is. Használjunk a téli sportoláshoz kifejlesztett arckrémeket, fényvédő pasztákat. Ha jóval fagypont alá esik a hőmérséklet, ne riadjunk vissza a símaszk vagy arcvédő maszk használatától sem.

Inni hidegben is kell
Bármennyire nem kívánjuk a folyadékot a hidegben, attól még muszáj pótolnunk a futással elpárologtatott és a szervezet által felhasznált vizet. Tévedés, hogy csak melegben válhat dehidratálttá a testünk.

Vannak határok
Bár a hidegben való sportolás nem ártalmas, ha túl hidegnek vagy kellemetlennek érezzük az időjárási viszonyokat, válasszuk inkább az otthoni mozgást. A lényeg, hogy rendszeresen mozogjunk. A szakemberek szerint -10 C° alatt már csak az igazán profik bírják a kinti edzést, ők is speciális felszerelésben.

Fontos utómunkálat
Futást követően azonnal váltsunk száraz ruhára vagy fürödjünk meg, mert a meleg nagyon jót tesz az izmoknak és az egész testnek.