Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

6 érdekes tény a méhekről

 
Tudtad, hogy a méhek a világ legfontosabb fajai közé tartoznak és mára már veszélyeztettetek is? Sajnos számuk egyre csökken, viszont szerencsére vannak olyan kezdeményezések, amelyek igyekeznek megmenteni őket a kipusztulástól. Hiszen, ha nincsenek méhek, nincs élet.
A Viasat Nature természetcsatornán vasárnap (július 4.) kezdődik a Charlie méhmentő cége című dokusorozat 18 órától, ami pont egy ilyen kezdeményezésről szól. A srácok elvetemült módon, csípések százaival sem törődve gyűjtik és költöztetik veszélybe került szárnyas barátainkat.
 
A premierig pedig íme néhány érdekesség a csíkos mézengúzokról:
 
1. A méhek egy kirepülés során akár ezer virágot is felkereshetnek. Egy-egy ilyen körút valamivel több mint fél óráig tart, és kb. 70 milligramm nektár begyűjtését eredményezi, azaz egy kilogramm méz összegyűjtéséhez nagyjából kétmillió virág meglátogatására van szükség.
 
2. Egy méh átlagosan 24km/h sebességgel tud repülni, azaz az említett kétmillió virághoz nagyjából 144.000 km-nyi utat kell megtenniük. Számolj csak utána: egy üveg mézért háromszor körbe kell repülniük a Földet!
 
3. Ha már a számoknál járunk, érdemes tudni, hogy a méhek született matematikusok! Az hagyján, hogy a méhkasban teljesen azonos méretű sejteket építenek – amelyekben a nektárt gyűjtik össze –, de képesek kiszámolni a távolságot, a szögeket és azt is tudják, hogy a Föld gömbölyű. Szükségük is van arra, hogy tisztában legyenek a távolságokkal, ugyanis a munka során akár 4-5 km-re is elrepülhetnek a kaptártól.
 
4. Már 10.000 évvel ezelőtt is gyűjtöttek mézet a vadon élő méhektől, a középkorban pedig leginkább a kolostorok, apátságok foglalkoztak méhészéttel, ahol méhviaszból gyertyákat készítettek, illetve mézsört főztek – mindkét termék nagy népszerűségnek örvendett. Te ittál már mézsört? Én megkóstolnám... :)
 
5. A méhészek munkája évszakonként változik. Tavasszal és nyáron figyelemmel kísérik a kaptárokat, a rajzást és a virágzást, továbbá segédkeznek a szaporításban is. Később megszervezik a vándorlást, majd begyűjtik a mézet, amelyet aztán a célnak megfelelően feldolgoznak. Ősszel felkészülnek a méhek telelésére, télen pedig a kiüresedett kaptárokat készítik elő a következő szezonra.
 
6. Jelenleg a méhészek legnagyobb küldetése a méhek életben tartása. A kártevők, az erdőírtás, a virágok egyre nagyobb hiánya, a tömeges megbetegedések, a növényvédő szerek és a klímaváltozás miatt a méheket kihalás veszélyezteti. Azt pedig már a Mézengúz animációs film is reálisan szemléltette, milyen láncreakciót indítana ez el. Ezért vannak országok (pl. Kína), ahol már kézzel porozzák be a virágokat.
 
Ne feledd, vasárnap 18 órakor Viasat Nature! ;)