Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

5 érv, hogy körbetekerd a Velencei-tavatHazánk harmadik legnagyobb természetes tava kétségtelenül még nagyobb ismertséget kapott, mióta itt rendezik meg az EFOTT fesztivált, de szezon előtt is érdemes ellátogatni erre a helyre, akár biciklivel! Mondunk 5 érvet, miért!
 
Velence Budapesttől nem egész 50 kilométernyire helyezkedik el, kocsival a 7-es úton vagy az M7-esen fél óra alatt elérhető, de vonattal és busszal is könnyedén megközelíthető. Bringázós veteránok akár még kerékpárral is nekivághatnak az útnak (egyébként pont az említett EFOTT-ra szervezett biciklis csoportok is évről-évre megindulnak), de ha erre nem vállalkoznátok, akkor csak felpattintjátok a kétkerekűt a vonatra, és Velencén majd nekivágtok a túrának. Ha mégsem vinnétek biciklit, Velencén, Gárdonyban és Agárdon is van bérlési lehetőség.
 
A Velencei-tó körbetekerése 30 km-es távot jelent, többnyire sík szakaszon, azaz pár óra alatt teljesíthető a túra, ezért is szeretik annyian. Na és azért, mert a legnagyobb szakasz a part mentén halad, csodálatos természetes látnivalót kínálva.
 
És most jöjjön, hogy mit érdemes megnézni útközben, ha egy egész napot is szántok a programra!
 

  1. Madárdal tanösvény: a tó délnyugati részén található a madárrezervátum, ami ritka fajoknak ad otthont. A tanösvény madárlesekkel és külön túraútvonalakkal is szolgál.
  2. Katonai Emlékpark: ez a látnivaló kifejezetten ajánlott a történelem iránt érdeklődőknek. Pákozdon található, és olyan néznivalókat kínál, mint a Don-kanyar Emlékkápolna, az I. világháborús tiszti barakk, a II. világháborús lövészárok vagy egy ’56-os tank.
  3. Halász-kastély: már Kápolnásnyéken járunk, ahol szintén jobban átláthatóvá válik a Velencei-tó történelme. A kastélyparkot nemrég újították fel, kiállóterei bőven kínálnak érdekességet.
  4. Várpark: Dinnyésen található a magyar várak makettjeinek szabadtéri tárlata, ami egyébként a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült. 35 építmény tekinthető itt meg, amelyeket természetes anyagokból (mint egykor), azaz fából, kőből, vesszőből és sárból raktak össze.
  5. Arborétum: Sukoróra tértünk ki, ahol vadasparkot járhatunk végig csodálatos természeti övezetben. Nem utolsó sorban, itt található a Mészeg-hegyi kilátótorony, szuper panorámát nyújtva az egész Velencei-tóra.
Biciklire fel, induljon az élvezetes túra! ;-)