Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

3 gluténmentes sütirecept karácsonyra


Sajnos egy ideje nélkülöznöm kell a fehér búzalisztet és mivel sokszor egyszerűbb, azt mondom: gluténmentesen étkezem. Mivel egyre többen vagyunk így, hoztam most három GM receptet karácsonyra!
 
Nézzük!
 
1.    Diós kifli (a család egyik kedvence)
 
Hozzávalók:
Tészta:
·      150 gr Mester süteményliszt
·      122 gr Liga margarin
·      50 gr porcukor
·      csipet só
Töltelék:
·      100 g dió
·      40 g cukor
·      1 kk vanília kivonat
·      1 citrom reszelt héja
·      2 tk rumaroma
·      50 ml növényi tej
Forgatáshoz:
·      porcukor+ vaníliás cukor
 
Elkészítés:
Elsőként a tölteléket készítetjük el, ehhez a diót száraz serpenyőben megpirítjuk majd késes aprítóban ledaráljuk. A többi hozzávalót egy edénybe mérjük, hozzáöntötjük a darált diót is és alacsony lángon egyet forralunk rajta, majd teljesen kihűtjük.
A tésztához a lisztet, sót, cukrot egy tálba mérjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a puha Ligával elmorzsoljuk, összegyúrjuk. Kb. 15 percre mehet be a hűtőbe.
Hűtőből kivéve kb. 3-4 mm vékonyra nyújtjuk és egy 8 cm átmérőjű formával kiszaggatjuk...
A kihűlt töltelékből kb. 1 kiskanálnyi adagot a tésztakorong közepére teszünk majd a tészta felső szélét ráhajtotjuk és kifli alakúra formázzuk.
165 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütötjük. Sütőből kivéve hagyjuk picit pihenni a tésztát, majd melegen (de nem forrón!) meghempergetjük porcukor+vaníliás cukor keverékében.
 
 
2.    Mézes krémes
 
Hozzávalók:
A mézes lapokhoz:
  • 45 dkg rizsliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 3 ek sertészsír
  • 4 ek méz
  • 1 tojás
  • 4 ek tej
  •  
A töltelékhez:
  • 5 dl tej
  • 10 dkg rizsadara
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 üveg baracklekvár (20-25 dkg)
A csokimázhoz:
  • 20 dkg GM étcsokoládé
  • 2 ek étolaj
 
Elkészítés:
A mézet és a cukrot összemelegítjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, jól gyúrható, nyújtható tésztát kell kapnunk, ha szükséges még 1-2 evőkanál tejet adhatunk hozzá.
4 részre osztjuk, majd fél órát hűtőben pihentetjük, ez idő alatt elkészítjük a krémet.
A krémhez a tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a rizsdarát, ha megfőtt, kihűtjük. A vajat és a porcukrot robotgép segítségével kihabosítjuk, majd a kihűlt tejbegrízzel összekeverjük, újra kihabosítjuk.
Mindegyik tésztacipót rizslisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük sütőpapírral bélelt tepsiben. Előmelegített 180 fokos sütőben kb 6-7 perc alatt sül meg egy-egy lap.
A tölteléket kettéosztjuk. Az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral. Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal befedjük, amit csokimázzal vonunk be.
A csokit 2 ek olaj hozzáadásával vízgőz felett olvasszuk fel.
A sütemény elkészítésének legnehezebb része: tegyük egy éjszakára hűtőbe és másnap éles, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
 
3.    Zserbóóóó
 
Hozzávalók:
A tésztához:
·      10 dkg kukoricaliszt
·      5 dkg gluténmentes étkezési keményítő
·      20 dkg rizsliszt
·      1 db tojás
·      1 csomag vanillincukor
·      4 dkg cukor
·      20 dkg sütőmargarin
·      1 dl tej
·      1 csomag gluténmentes instant élesztő
·      csipet gluténmentes sütőpor
·      csipet só
A töltelékhez:
·      12 dkg darált dió (vagy mandula)
·      1 csomag vanillincukor
·      8 dkg cukor
·      20 dkg sárgabarack dzsem
A csokoládémázhoz:
·      10 dkg cukor
·      3 dkg kakaópor
·      3 dkg vaj
 
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben (1dl) 1 kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet (kukorica és rizs), illetve a keményítőt a sütőmargarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a vanillincukrot, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk. Lágy, szinte kenhető tésztát kapunk, amelyet 2 részre osztunk. Hagyományos módon nem tudjuk kinyújtani a tésztát, mivel az lágy, így két szilikonos sütőpapír között nyújtjuk ki egy 35x25cm nagyságú sütőlap méretére, de úgy, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig. A kinyújtott tésztát a sütőpapírral együtt tesszük a sütőlapra, majd a felső sütőpapírt óvatosan lehúzzuk a tésztáról. A tésztalapot megkenjük barackdzsemmel és megszórjuk a cukorral és a vanillincukorral összekevert darált dióval. A második tésztalapot hasonlóan nyújtjuk ki az elsőhöz, majd a felső sütőpapírt eltávolítjuk a tésztáról és az alsó sütőpapírral, megfordítva helyezzük az alsó tésztalapra, végül azt is óvatosan lehúzzuk. A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük egy óráig. A tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük előmelegített sütőben, légkeverés mellett 150 fokon kb. 35 percig. A megsült tésztát, ha kihűlt áthelyezzük a sütőpapírral egy hosszúkás süteményes tálra, a sütőpapírt eltávolítjuk és az elkészített csokoládémázzal bevonjuk. Ha kihűlt kis kockákra vagy hosszúkás szeletre vágjuk.