3 gluténmentes sütirecept karácsonyra
Sajnos egy ideje nélkülöznöm kell a fehér búzalisztet és mivel sokszor egyszerűbb, azt mondom: gluténmentesen étkezem. Mivel egyre többen vagyunk így, hoztam most három GM receptet karácsonyra!
Nézzük!
1. Diós kifli (a család egyik kedvence)
Hozzávalók:
Tészta:
· 150 gr Mester süteményliszt
· 122 gr Liga margarin
· 50 gr porcukor
· csipet só
Töltelék:
· 100 g dió
· 40 g cukor
· 1 kk vanília kivonat
· 1 citrom reszelt héja
· 2 tk rumaroma
· 50 ml növényi tej
Forgatáshoz:
· porcukor+ vaníliás cukor
Elkészítés:
Elsőként a tölteléket készítetjük el, ehhez a diót száraz serpenyőben megpirítjuk majd késes aprítóban ledaráljuk. A többi hozzávalót egy edénybe mérjük, hozzáöntötjük a darált diót is és alacsony lángon egyet forralunk rajta, majd teljesen kihűtjük.
A tésztához a lisztet, sót, cukrot egy tálba mérjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a puha Ligával elmorzsoljuk, összegyúrjuk. Kb. 15 percre mehet be a hűtőbe.
Hűtőből kivéve kb. 3-4 mm vékonyra nyújtjuk és egy 8 cm átmérőjű formával kiszaggatjuk...
A kihűlt töltelékből kb. 1 kiskanálnyi adagot a tésztakorong közepére teszünk majd a tészta felső szélét ráhajtotjuk és kifli alakúra formázzuk.
165 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütötjük. Sütőből kivéve hagyjuk picit pihenni a tésztát, majd melegen (de nem forrón!) meghempergetjük porcukor+vaníliás cukor keverékében.
2. Mézes krémes
Hozzávalók:
A mézes lapokhoz:
- 45 dkg rizsliszt
- 15 dkg porcukor
- 1 mk szódabikarbóna
- 3 ek sertészsír
- 4 ek méz
- 1 tojás
- 4 ek tej
- 5 dl tej
- 10 dkg rizsadara
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 1 üveg baracklekvár (20-25 dkg)
- 20 dkg GM étcsokoládé
- 2 ek étolaj
Elkészítés:
A mézet és a cukrot összemelegítjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, jól gyúrható, nyújtható tésztát kell kapnunk, ha szükséges még 1-2 evőkanál tejet adhatunk hozzá.
4 részre osztjuk, majd fél órát hűtőben pihentetjük, ez idő alatt elkészítjük a krémet.
A krémhez a tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a rizsdarát, ha megfőtt, kihűtjük. A vajat és a porcukrot robotgép segítségével kihabosítjuk, majd a kihűlt tejbegrízzel összekeverjük, újra kihabosítjuk.
Mindegyik tésztacipót rizslisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük sütőpapírral bélelt tepsiben. Előmelegített 180 fokos sütőben kb 6-7 perc alatt sül meg egy-egy lap.
A tölteléket kettéosztjuk. Az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral. Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal befedjük, amit csokimázzal vonunk be.
A csokit 2 ek olaj hozzáadásával vízgőz felett olvasszuk fel.
A sütemény elkészítésének legnehezebb része: tegyük egy éjszakára hűtőbe és másnap éles, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
3. Zserbóóóó
Hozzávalók:
A tésztához:
· 10 dkg kukoricaliszt
· 5 dkg gluténmentes étkezési keményítő
· 20 dkg rizsliszt
· 1 db tojás
· 1 csomag vanillincukor
· 4 dkg cukor
· 20 dkg sütőmargarin
· 1 dl tej
· 1 csomag gluténmentes instant élesztő
· csipet gluténmentes sütőpor
· csipet só
A töltelékhez:
· 12 dkg darált dió (vagy mandula)
· 1 csomag vanillincukor
· 8 dkg cukor
· 20 dkg sárgabarack dzsem
A csokoládémázhoz:
· 10 dkg cukor
· 3 dkg kakaópor
· 3 dkg vaj
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben (1dl) 1 kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet (kukorica és rizs), illetve a keményítőt a sütőmargarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a vanillincukrot, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk. Lágy, szinte kenhető tésztát kapunk, amelyet 2 részre osztunk. Hagyományos módon nem tudjuk kinyújtani a tésztát, mivel az lágy, így két szilikonos sütőpapír között nyújtjuk ki egy 35x25cm nagyságú sütőlap méretére, de úgy, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig. A kinyújtott tésztát a sütőpapírral együtt tesszük a sütőlapra, majd a felső sütőpapírt óvatosan lehúzzuk a tésztáról. A tésztalapot megkenjük barackdzsemmel és megszórjuk a cukorral és a vanillincukorral összekevert darált dióval. A második tésztalapot hasonlóan nyújtjuk ki az elsőhöz, majd a felső sütőpapírt eltávolítjuk a tésztáról és az alsó sütőpapírral, megfordítva helyezzük az alsó tésztalapra, végül azt is óvatosan lehúzzuk. A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük egy óráig. A tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük előmelegített sütőben, légkeverés mellett 150 fokon kb. 35 percig. A megsült tésztát, ha kihűlt áthelyezzük a sütőpapírral egy hosszúkás süteményes tálra, a sütőpapírt eltávolítjuk és az elkészített csokoládémázzal bevonjuk. Ha kihűlt kis kockákra vagy hosszúkás szeletre vágjuk.