Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

3 ehető ajándék karácsonyra


Most már tényleg nagyon közel a karácsony, alig két hét múlva már 24-e és indul az meglepetések átadása. A különféle ajándékok brutál nagy összeget kostálhatnak, ezért most hoztunk 3 olyan receptet, amelyet el tudsz készíteni otthon, és nemcsak az ajándékozott, de a pénztárcád is megköszöni!
 
Konfitált fokhagyma - 5-6 adag
  • 8 fej fokhagyma
  • olívaolaj
  • 2 db babérlevél
  • bors
  • 2-3 ág kakukkfű
 
Megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket, majd egy lábosban az olajjal felöntjük úgy, hogy a fokhagymákat épp ellepje.  A gerezdek tisztítását végezzük kézzel, a klasszikus késsel való megroppantás itt nem működik, mert szép, érintetlen, egész fokhagymagerezdeket kell kapnunk. Ízesítjük tarkaborssal, friss vagy szárított babérlevéllel, és kakukkfűvel, és először közepes lángon melegítjük, de csak addig amíg elkezd gyöngyözni, majd a legalacsonyabb fokozaton konfitáljuk mindaddig amíg isteni illat nem lesz és a gerezdek meg nem puhulnak. Édes- krémes fokhagymát kapunk így. Az egészet lezárható üveg(ek)be öntjük az olajjal együtt.
 
 
Balzsamos lilahagyma-lekvár - 10 adag
  • 1 kg lilahagyma
  • 50 g vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 100 g barna cukor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 0.5 dl balzsamecet
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
 
A hagymákat pucoljuk meg és szeleteljük vékonyra.Egy serpenyőben kezdjük felmelegíteni a vajat az olajjal. Ha már jó folyós, adjuk hozzá a barna cukrot, és kissé karamelizáljuk. Utána tegyük rá a szeletelt hagymát. Szórjuk meg egy jó csipet sóval, és pároljuk.
Amint a hagyma egy kicsit összeesik, szórjuk meg a felaprított fokhagymával, kakukkfűvel és egy kevés őrölt borssal is. Öntsük fel a balzsamecettel, és lefedve pároljuk tovább.
Közben többször kevergessük meg, ha szükséges, kis vizet adjunk hozzá. Végül addig pároljuk, amíg a hagyma teljesen megpuhul, és sűrű, ragacsos állaga nem lesz. Fontos, hogy a levét elfőzzük.
 
 
Kovászolt karfiol - 2-3 adag
  1. 1 liter szűrt vagy forrásvíz
  2. 1 evőkanál só
  3. 1 kisebb fej karfiol
  4. 2 gerezd fokhagyma
  5. 1 kisebb salottahagyma
  6. 2 szelet kezeletlen citrom
  7. 2 babérlevél
  8. 1 mokkáskanál mustármag, koriandermag és szegfűbors keveréke
  9. 1 kis szelet kovászolt rozskenyér
 
A vizet a sóval felforraljuk, és lehűtjük. A karfiolt rózsáira szedjük. Egy szélesebb szájú kb. 1,7 literes befőttesüvegben szorosan elhelyezzük a rózsáira szedett, tisztított karfiolt a fokhagymával, babérlevéllel, citromkarikákkal és fűszerekkel együtt, majd leöntjük a kihűlt sós vízzel.
A tetejét a rozskenyérrel zárjuk le, amelyre egy kistányért helyezünk. Kb. 3 napig meleg helyen hagyjuk érni, majd a levét félretéve leszűrjük. Az üveget sterilizáljuk, a karfiolt visszatöltjük, és ráöntjük az átszűrt kovászlevet.
A savanyúságosüveget lezárjuk, és a hűtőben tároljuk.
 
Mindet tudod kisebb üvegekbe porciózni, majd szépen csomagolva átadni.
 
 
 
A receptsegítségekért köszi az SK-nak és a Lila fügének!