Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

Hírek

Hírek

SZJA tájékoztató



Kedves Diákunk! 
 

2022. január 1-től új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a 25 év alatti fiatalok. 

A kedvezmény 2022-ben, a KSH által közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset mértékéig, havi 433 700 forint-ig jár. Ez havonta maximum 65 055 forint adómegtakarítást jelent. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden 25 év alattinak automatikusan jár majd a kedvezmény, azonban maximum az átlagkereset mértékéig. 

Kérdések és válaszok formájában összefoglaltuk számodra a legfontosabb teendőket, kérlek olvasd végig a Tájékoztatót! 
 

Milyen időszakra jár a kedvezmény? 

A kedvezmény azokra a hónapokra jár, amelyekben a 25. életévedet még nem töltötted be és abban a hónapban érvényesíthető utoljára, amelyben betöltöd a 25. életévedet. 
 

Kell-e kérni a kedvezményt? 

A kedvezmény érvényesítését nem kell kérned, azt a foglalkoztatód, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizetőd a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha nyilatkozatban kéred a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését. 
 

Mikor kell nyilatkoznom? 

ha nem kéred a kedvezmény figyelembevételét: pl. másik munkahelyen is dolgozol és ott szeretnéd igénybe venni a kedvezményt, mert ott már eléred a 433 700 forintos határt, akkor nálunk nyilatkozatot kell leadnod, mert nyilatkozat hiányában az Iskolaszövetkezeten keresztül szerzett jövedelmedre is érvényesíteni fogjuk automatikusan a kedvezményt. 

Ha csak a kedvezmény egy részének a figyelembevételét kéred: A kedvezmény 433 700 forintig jár, az egyik munkahelyeden pl. 300 000 forintot keresel, a másik munkahelyeden 200 000 forintot, akkor valahol nyilatkoznod kell, hogy csak részben kéred a kedvezményt, mert összességében meghaladja a két jövedelmed az átlagkereset mértékét. Ha nem nyilatkozol téged fognak sajnos megbüntetni. 

“Ha a fiatal nem tesz nyilatkozatot, és a nyilatkozata hiányában keletkező befizetési különbözet az adóévben a 10 ezer forintot meghaladja, a befizetési különbözet után a fiatal az adóévre vonatkozó bevallásában külön feltüntetve 12 százalék különbözeti-bírságot állapít meg, amelyet a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettségre vonatkozó rendelkezések szerint fizet meg.” (személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) 29/F. §-a.) 
 

Hogyan tudom elküldeni a Nyilatkozatom? 

A webes nyomtatványok a NAV honlap bal oldalán található Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásra kattintva, vagy a Belépés - Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (gov.hu) linken érhetők el. Belépés után az „Új nyomtatvány/bejelentés” csempe megnyitásával jelenik meg – többek között – az „Adóelőleg-nyilatkozatok” csempe, ami után kiválaszthatók a nyilatkozatok. „25 év alattiak (nemleges) (ANY25NEM)” 

A munkáltató adatainál a Schönherz Iskolaszövetkezet adószámának első 8 számjegyét beírva, a program kitölti a foglakoztatói adatokat (Adószám:12047244) 

A kedvezmény mellőzése menüpontban választhatsz, hogy a teljes mellőzést kéred, vagy csak részben szeretnéd igénybe venni a kedvezményt. 

Ha részben szeretnéd igénybe venni a kedvezményt akkor azt az összeget kell beírnod amire szeretnéd, hogy az Iskolaszövetkezet alkalmazza az SZJA mentességet. 

A „MENTÉS” és „VÉGLEGESÍTÉS” után beérkezik a Nyilatkozat a Tárhelyünkre. 

Az Nyilatkozat az alábbi linkről is letölthető géppel vagy a kézzel kitöltve, személyesen időpont foglalással vagy DoqDrive-on hitelesítve is elküldheted. 
 

Ha az alábbi linkről letöltöd a Nyilatkozat mintát, olvasd végig a hozzá tartozó tájékoztatót is mert nagyon részletesen le van írva minden információ a kedvezményről: 

https://www.nav.gov.hu/nav/adoeloleg_nyilatkozat_2022 
 

Meddig kell nyilatkoznom? 

Az év folyamán többször is nyilatkozhatsz, a nyilatkozatot mindig minimum 3 munkanappal a 10-i utalást megelőzően a fent leírt módok valamelyikével juttasd el hozzánk. A késve beérkezett nyilatkozatokat sajnos nem fogjuk tudni figyelembe venni. 
 

Ha kérdésed van, keress minket bizalommal! 

Schönherz Iskolaszövetkezet Csapata 
 

kerdesemvan@schonherz.hu 

ugyfelszolgalat@schonherz.hu