Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

Hírek

Hírek

Csatlakoztunk az ENSZ Race to Zero kampányához


CSATLAKOZTUNK AZ ENSZ RACE TO ZERO KAMPÁNYÁHOZ
Már 5 hazai cég dolgozik azon, hogy 2050-re karbonsemleges legyen
 
Az ENSZ Race to Zero kezdeményezése jelenleg az egyik legnagyobb globális törekvés, amely a klímaváltozás visszaszorítására hivatott. A cél, hogy bolygónk megmentése érdekében 2050-re a lehető legtöbb ország, város, cég váljon karbonsemlegessé. A KKV szektor képviselőit hazánkban az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége és az Okos Jövő Innovációs Klaszter (OJIK) fogja össze, zöldebb megoldásokra ösztönzve a vállalatokat. A program elrajtolt, és az első öt hazai cég között vagyunk, akik felvezetőként elindultak a klímavédelem érdekében.
 
Az ENSZ Race to Zero kampányához eddig 31 régióból, több mint 700 város, 600 felsőoktatási intézmény és bő 3000 cég csatlakozott világszerte – a közös cél 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, 2050-re pedig a karbonsemlegesség. Az ENSZ kezdeményezése több szegmensre osztottan igyekszik a legnagyobb hatást elérni: a KKV szektort például az SME Climate Hub célozza, amelyet hazánkban az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége és az OJIK népszerűsít. Elsőként az épületépítészetben intelligens megoldásokat szolgáltató Grüne Antwort Kft. csatlakozott a kampányhoz, az ő példáját aztán az Eki Creative Kft., a Schönherz Iskolaszövetkezet, az Aplomb Kft., majd a Vill-land Kft. követte. Mi már együtt várjuk a szektor további jelentkezőit, akik fenntarthatóbb gyakorlatot vezetnének be vállalati működésükbe.
 
Mit tett az első öt, lelkes hazai cég?
Közös kiindulópontunk, hogy már apró(nak tűnő) lépésekkel is el lehet kezdeni a klímaváltozás elleni harcot ahhoz, hogy végül globális eredményeket érjünk el. Ennek mentén olyan – összességében sokat jelentő – irodai változtatásokkal kezdtünk, mint a villanykörték LED izzókra való cserélése, irodák újraszigetelése a hővesztés minimalizálása érdekében, illetve időzíthető hűtés- és fűtésrendszer beépítése, hogy a használaton kívüli időszakokban se legyen energiapazarlás. Vannak, akik a papírhasználatot csökkentették drasztikusan – mi például az e-ügyintézés bevezetésével évente 500.000 papírlap felhasználásától mentjük meg a bolygót. A HR-informatikával és ipari megoldásokkal foglalkozó Aplomb Zrt. egy olyan energetikai szabadalommal segíti partnereit, amely akár 10%-kal csökkentheti a forgómotoros eszközök energiafelhasználását, emellett növeli a technikai eszközök élettartamát is.  A nagy beruházások sem riasztották el a hazai zöldülés éllovasait, legyen szó napelemes rendszerekről vagy optimalizált épületautomatikáról: a bútorokkal és üzletberendezésekkel foglalkozó Eki Creative Kft. már alkalmazza is ezeket iroda- és gyárépületeiben, miközben termékeihez is fenntarthatóbb alapanyagokat szerez be. A Grüne Antwort Kft. épületautomatikai megoldásai pedig már 30%-kal csökkentették az igénylő partnerek villamosenergia-fogyasztását. Szintén közös lépés az autóflották zöldítése (hibrid és elektromos járművekre való cserélése), és számos további intézkedést igyekeznek bevezetni a karbonlábnyom minimalizálása érdekében.
 
A KKV-k az ENSZ kezdeményezéséhez itt tudnak csatlakozni: https://smeclimatehub.org/sme-climate-commitment/.