Bejelentkezés \ Regisztráció
Időpontfoglalás

#MINDENTBELE

#MINDENTBELE

A kutyák is felmismerik a szavakat!


A kutyák is felmismerik a szavakat!
 
Néha ledöbbenek, hogy milyen okos a kutyám... Persze mindig a sajátunk a legokosabb (gondolom ez úgy működik, mint amikor gyereke van az embernek), de van olyan alkalom, amikor egyszerűen nem tudom hogy csinálja... Az érzéseket veszi át vagy a szavakat érti?
Na most egy-két ilyen szituációra választ ad az ELTE Etológia Tanszék munkatársainak legújabb kutatása. Mivel nagyon szakmai és érthető, a HVG cikkéből idézek:
 
Az Etológia Tanszék munkatársai a Current Biology című folyóiratban megjelent friss tanulmányuk elkészítéséhez éber elektroenkefalográf (EEG) és funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI) segítségével most először mutatták ki, hogy egy embertől különböző emlős faj is képes bonyolult statisztikai számításokat végezni a szóhatárok felismeréséhez – közölte az egyetem.
„A csecsemők már azelőtt megtanulják felismerni a szavakat a folyamatos beszédben, mielőtt jelentést társítanának hozzájuk.”
Egy-egy szó határainak beazonosítására a csecsemők bonyolult számításokat végeznek a szótagok előfordulási mintázatain. Azokat a szótagokat, amik rendszeresen együtt szerepelnek, szavaknak tekintik, más szótagkapcsolatokat pedig nem. Az ELTE kutatóinak legújabb felfedezése valószínűsíti, hogy a kutyák is képesek felismerni ezeket az összetett mintázatokat a beszédben.
 
„A beszéd feldolgozása rendkívül összetett számításokat igényel. Ahhoz, hogy egy beszédfolyamból ki tudjuk nyerni a szavakat, nem elég azt észlelni, hogy milyen gyakran fordulnak elő egyes szótagok együtt. Azt is fel kell ismernünk, mi a valószínűsége annak, hogy két szótag együtt jelenik meg. A nyelvet tanuló gyerekek agya ezeket a valószínűségeket veszi figyelembe, amikor szavakra bontja a folyamatos beszédet”– idézi az ELTE közleménye Boros Marianna, a cikk egyik első szerzője szavait.
 
„Először EEG-vel mértük meg családban élő kutyák agyi aktivitását. Érdekes módon a kutyák agyhullámai különböztek a gyakori szavak, azaz gyakori szótagkapcsolatok, és ritka szavak hallatán. Még inkább meglepődtünk, hogy az agyhullámok akkor is különböztek, amikor az olyan szótagokat hasonlítottuk össze, amelyek mindig együtt fordultak elő azokkal, amelyek csak esetenként, de mégis nagy gyakorisággal jelentek meg együtt”– mondja Magyari Lilla, a non-invazív, éber kutyákon végzett EEG-vizsgálatok módszertani alapjainak úttörője. Szerinte úgy tűnik tehát, hogy a kutyák nemcsak azt veszik figyelembe, hogy milyen gyakran jelenik meg egy-egy szótagkapcsolat, hanem azt is, hogy a benne lévő szótagok milyen valószínűséggel követik egymást. Ezt az utóbbi, bonyolultabb számítást használják a csecsemők is a folyamatos szöveg szavakra bontására.
 
Olyan okosak!😇
Hihetetlen számomra, hogy a kutatások vizsgálatok tömkelegével micsoda eredményekre képesek, eszméletlen! Ez az eredmény pedig boldogsággal tölt el, hiszen mindig gondoltam, hogy értik a szavakat, de azt hittem, csak betanulják, hogy a séta után jön a póráz és megyünk világot látni, a hol a csirke? után meg játszhatunk a kedvenc csipogós játékkal.
Hát nem! Baromi okosak!
(Természetesen a segítőkutyákról ne is beszéljünk, tőlük egyszerűen elájulok! Írok is róluk valamikor ide a blogba, mert van egy személyes kedvencem😍)
 
Addig is, nézzétek meg az ELTE kutatásáról készült információs videót: https://youtu.be/jTQSsygbyEI